Понад двісті художніх картин, портретів, фотографій представлено на мистецькій виставці «Майдан Свободи», що відкрилася в Національному музеї літератури України. Є в експозиції і книги, періодичні видання, листівки, які розповідають про боротьбу народу за свою свободу під час Революції і нині на Донбасі. Один із найцікавіших експонатів — велике синьо-жовте полотнище, на якому літератори записали свої вірші та епічні рядки, народжені у Всесвітній день письменника на Майдані.

— Це ще одне свідчення особливої ролі Слова і митця у боротьбі за національну гідність, — зазначила під час відкриття виставки генеральний директор музею Галина Сорока. — У дні спротиву актуальною була листівка, нових форм набув самвидав, у лави борців стали класики літератури — Іван Франко, названий головним гетьманом Майдану, Леся Українка, наша сучасниця Ліна Костенко.

На зустріч із читачами до музею того дня завітали письменники Володимир Шовкошитний, Станіслав Чернілевський, Марічка Морозенко, художник Володимир Слєпченко, які писали свої твори в революційному літературному наметі, а то й на самих барикадах. Саме там, а ще в Українському домі, в Будинку профспілок створила галерею портретів учасників руху опору Марина Соченко. Дві картини з цієї збірки у залі музею вона вручила громадським активістам Тамарі Чубановій та Яну Апрілю, яких малювала під час протистояння в центрі столиці. Ці двоє волонтерів ще тоді створили гурт «Говерла», який нині з концертами патріотичної пісні виступає у зоні АТО, перед бійцями в госпіталях. Музиканти кажуть, що Майдан триває. І не лише на сході, де йде бій за ті ж самі цінності, за які стояли учасники Революції Гідності, а й у душі кожної людини, що належить до братства вільних.

Станіслав Чернілевський у виставковій залі презентував свою нову книгу, присвячену Майдану. Там він був поранений, лікувався у Чехії. Розповідаючи про роботу над збіркою, закликав усіх українців об’єднатися проти жорстокого і підступного ворога, який напав на нашу країну, виступити єдиним фронтом за єдину і вільну державу. Так, як це робить колектив музею літератури, де постійно проходять виставки і презентації, під час яких митці збирають кошти для бійців української армії, а волонтери плетуть маскувальні сітки.

Художнім та емоційним центром експозиції стало полотно народного художника України Володимира Слєпченка «Пам’яті Героїв Небесної Сотні», з якого у душу кожного відвідувача дивляться очі усіх загиблих на Грушевського й Інститутській. Їхні обличчя зафіксував і фотограф Станіслав Черній, у творчому доробку якого — тисячі світлин, зроблених у ті тривожні дні на барикадах, й десятки годин відео.

Кожен із цих документів — новий рядок в історії національно-визвольних змагань нашого народу, каже куратор виставки Оксана Деркач.

Учасники гурту «Говерла» Тамара Чубанова і Ян Апріль біля картини «Пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Поет і прозаїк Володимир Шовкошитний, генеральний директор Національного музею літератури України Галина Сорока, куратор виставки «Майдан Свободи» Оксана Деркач, художниця Марина Соченко та бандуристка Надія Боянівська.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.