Донецькі лікарі скуповують сувеніри між читанням наукової літератури: в обласній медичній бібліотеці відкрито виставку-продаж робіт дітей-інвалідів. Усі експонати виготовили вихованці центру соціальної реабілітації для дітей з обмеженими можливостями «Радуга» (на знімку). Проект — новинка для профільної бібліотеки. Партнером виступила газета «Голос України».

«З «Радугою» ми познайомилися торік під час акції пришивання рушника «Голосу України» до «Доріжки єднання» (проект «Єдина Україна: Схід та Захід разом». — Авт.), — розповідає Наталя Чорна, директор бібліотеки (на знімку). Керівника закладу вразила завзятість вихованців «Радуги»: «Те, що роблять ці дітлахи — пекельна праця, не в кожного більш здорового вистачить терпіння. Але діти — молодці, знайшли свою нішу в суспільстві».

Працівники бібліотеки розповідають читачам про центр, показують роботи, пропонують надати благодійну допомогу. «Нам складніше, ніж звичайним бібліотекам: через медичну специфіку ми не спрямовані на масову роботу. Але люди слухають, дивляться: медична громадськість не залишається осторонь», — зазначає директор.

Роботи коштують від 10 гривень, складна вишивка бісером стане у 100 гривень — набагато дешевше, ніж у торговців сувенірами. Є намисто, вироби із глини, в’язані серветки, модний декупаж і навіть пінетки: одного стенда мало, щоб помістити всі роботи. Колектив підтримав дітей. «Багато співробітників перед 8 Березня купили листівки. Зроблено з вигадкою, фантазією», — Наталя з гордістю показує витончених метеликів та орнаменти на виробах. Виручені гроші віддадуть «Радузі» — на них там закуплять матеріали для нових виробів. Коштів на це організації не виділяють: потрібно шукати спонсорів, продавати роботи.

Експозиція прижилася серед медичних словників і журналів. «У майбутньому плануємо проводити такі виставки хоча б раз на 3—4 місяці», — обіцяє Наталя Чорна.

Працю дітей є кому оцінити: у Донецькій обласній науковій медичній бібліотеці майже 14 тисяч читачів. У маленькому будинку — одне з найбільших зібрань профільної літератури в нашій країні: понад 300 тисяч екземплярів. Виписується більш як 150 найменувань періодики з України й понад 100 — з Росії. Щомісячні дні інформації орієнтують читача в нових надходженнях, Здійснюється розсилання до медзаладів всієї області. Бібліотека регулярно готує тематичні стенди для конференцій і семінарів, консультує з бібліографії до наукових праць. Запити приходять навіть із Сибіру та Білорусі — туди відправляють відскановані статті.

Допомога дітям-інвалідам — крок уперед і для бібліотеки, і для клієнтури: доктор допоможе дитині навіть після роботи, перегортаючи свіжий журнал із кардіології. «Відторгнення немає, і якщо виставки стануть регулярні, процес піде ще активніше», — сповнена оптимізму Наталя Чорна.

Фото Ірини ОЛЬШАНСЬКОЇ.