Учора Президент України Петро Порошенко під час робочого візиту до ОАЕ, де в місті Абу-Дабі відбувалася всесвітня виставка озброєнь і технологій безпеки ІDEX-2015 (на знімку), зустрівся із Прем’єр-міністром цієї країни Мохамедом бін Рашид Аль-Мактумом, передає прес-служба глави держави.

У ході зустрічі було досягнуто домовленостей про співробітництво з ОАЕ у сфері поставок Україні певних видів озброєння та військової техніки. Як повідомив у Фейсбуці радник глави МВС і народний депутат Антон Геращенко, «араби, на відміну від європейців і американців, не бояться погроз Путіна про розв’язання третьої світової війни у разі поставок Україні озброєнь і військової техніки»...

На форумі ІDEX-2015 наша країна презентувала зразки вітчизняного новітнього озброєння: броньовані машини, БТРи, а також макети вантажних і пасажирських літаків. За словами першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, кошти, виділені в рамках оборонного замовлення, будуть використані «не тільки для закупівлі того, що нам потрібно, а й для налагодження виробництва цих зразків в Україні». Про це йшлося на виставці озброєнь, де наша сторона намагалася знайти нових бізнес-партнерів, щоб вирішити гостре питання імпортозаміщення. Передусім — російських комплектуючих.

Учора, напередодні своєї зустрічі з українською делегацією, заступник глави Пентагону у справах закупівель Френк Кендалл спрогнозував, що розмова піде про наші потреби у зброї. Він додав, що американська сторона наразі обмежена в плані того, чим може забезпечити Україну. «Але ми хочемо допомагати там, де це можливо зробити», — передає Укрінформ.

Чого ми очікуємо від Абу-Дабі, і який вигляд має Україна в антуражі всесвітньої експозиції? Із цими запитаннями «Голос України» звернувся до директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентина Бадрака.

— Україна завжди була активним учасником міжнародного ринку озброєнь. І до 2009 року стала досить сильним гравцем на ньому. Незважаючи на те, що наша країна не переозброювала власну армію, її позиції на ринку підтримувалися за рахунок експортно-орієнтованої стимуляції з боку держави і за рахунок ініціатив переважно приватних підприємств. Війна похитнула позиції України на зовнішньому ринку озброєнь: оборонна продукція знімалася з низки контрактів і перекидалася на потреби нашої армії.

Участь України в престижному світовому огляді озброєнь в ОАЕ підтверджує її наміри й надалі брати участь у цьому ринку. Цього разу є один нюанс, який важливий для учасників світового збройового бізнесу — обкатування війною озброєння й техніки, представлених нашими виробниками. Йдеться про високоточні засоби ураження КБ «Промінь» — «Корсар», «Стугна» та ін. Вони добре показали себе на полі бою, і, очевидно, попит на них буде високий. Утім, як і на БТР-4. На момент поставок за контрактом до Іраку ця модель була ще сира, а зараз пройшла через воєнні реалії і показала свою міць.

Серед інших виробів, що виставляються, — танки. Модернізовані їхні зразки, які враховують установлення високоточних боєприпасів (того ж КБ «Промінь»). І радари, що випускаються як держпідприємством «Іскра», так і приватною компанією «Укрспецтехніка».

Показали себе непогано й наші дизельні двигуни на бронетехніку. Думаю, це й надалі буде нашою спеціалізацією, вироби якої зацікавлять не тільки Китай...

Сьогодні, незважаючи на війну і внутрішні величезні потреби в техніці та озброєнні, Україна змушена реагувати й виконувати замовлення іноземних держав. Річ у тім, що затверджене держоборонзамовлення має невеликі можливості щодо розвитку підприємств ОПК — із створення нових ліній і розширення виробництва. Оборонзамовлення фактично зводиться до того, щоб одержати бюджетні гроші, на них випустити певну кількість техніки і поставити у війська. А головний стимул для розвитку «оборонки» становлять все-таки валютні надходження від зарубіжних замовників. Без зовнішніх замовлень наші підприємства пробуксовуватимуть.

— Які види озброєння ми там виставляємо?

— Здебільшого ті, які я вже перелічив. Вони й нам потрібні. Крім того, думаю, буде добре експортуватися важка й легка бронетехніка, легкобронні машини, високоточні засоби ураження, радари виявлення, захист від високоточної зброї. Нині активно розвивається в нас створення боєприпасів для авіаційної техніки й артилерії. У цих виробах було багато російських комплектуючих і тепер вони потребують активного імпортозаміщення.

Україні є що запропонувати на ринку озброєнь і для прямого продажу, і для пропозицій спільних виробництв. Проте головне завдання — не тільки продавати, а й створювати спільні проекти.

— Що Україна закуповуватиме у своїх підприємств ОПК згідно із затвердженим оборонним держзамовленням?

— Бронетехніку, високоточні засоби ураження, засоби захисту... Усе конкурентоспроможне піде на внутрішній ринок для потреб нашої армії.

— Чим насамперед нам може допомогти Захід, якщо не йдеться про надання готової летальної зброї?

— В оперативному порядку необхідно: по-перше, забезпечити імпортозаміщення російських комплектуючих і технологій. А по-друге, негайна взаємодія у двосторонніх проектах, пов’язаних з передачею технологій. Наприклад, спільне виробництво тепловізорів.

А в стратегічному — створення зброї стримування. Щоб агресор розумів: ведення війни загрожує йому великими людськими втратами.