Після нетривалого затишшя на контрольованій Україною території Луганщини знову почалися обстріли. Протягом доби мінометний вогонь двічі був посланий у бік Попасної. Більшість мін вибухнули на околицях міста, де розташовані опорні пункти українських військових. На щастя, значної шкоди вони не заподіяли. А 23 лютого «захисники російської вітчизни» з підконтрольного їм Первомайська знову обстріляли Попасну. Вогонь вівся мінометними обслугами, і загалом зафіксовано 20 пострілів по території на в’їзді до міста. Обстрілам з артилерії також було піддано Кримське Новоайдарського району. Снаряди вибухали на околицях села, і тут же час від часу виникали перестрілки із застосуванням кулеметів та автоматів. Населення в цей момент одержувало гуманітарну допомогу, привезену напередодні, але обійшлося без жертв. Також періодично виникала стрілянина в Троїцькому, що поблизу з Дебальцевим, у Трьохізбенці й на автошляху Бахмутка, де стоять блокпости українських силовиків.

Незважаючи на неспокійну ситуацію, лисичанські газовики активно займаються ремонтно-відновлювальними роботами. За останні дні відновлено газопостачання майже тисячі абонентам Попасної. За інформацією прес-служби ПАТ «Луганськгаз», на ранок 23 лютого без газу в цьому місті залишалися ще 684 родини. Для виявлення результатів аварій і оперативного відновлення ушкоджених ділянок трубопроводів фахівці ПАТ «Луганськгаз» проводять додаткові обходи за маршрутами транспортних газопроводів. Завдяки таким заходам газовики швидко відремонтували ділянку газопроводу середнього тиску в с. Валуйське Станично-Луганського району. Поки що повністю від’єднаними від газопостачання залишаються сім населених пунктів української території регіону.

Чужого лиха не буває

Представники Південно-Західної залізниці привезли для мешканців області 35 тонн продуктів, предметів першої потреби, медикаменти і новий автомобіль «швидкої допомоги» марки «Газель». Це вже не перша гуманітарна допомога від залізничників. Раніше вони зібрали 2 мільйони гривень на потреби людей, які живуть у зоні проведення АТО, а окремим батальйонам передавали позашляховики, рації, спальні мішки. Заступник голови Луганської ОДА Євген Бідашко подякував за допомогу й, особливо — за медичне авто, якого наразі особливо потребують медики області. Всю допомогу від залізничників направлять до медичних установ Луганщини, зокрема, в обласну лікарню, яку створюють у Сєверодонецьку буквально «з нуля».

Конкретно для обласної лікарні до Сєверодонецька також прибув великий гуманітарний вантаж медичного обладнання з Данії. Серед медтехніки — операційні столи, рентген, ліжка, хірургічні інструменти, інша необхідна лікарям техніка. Днями все це буде встановлено в лікарні, і медики зможуть надавати хворим професійну допомогу. Як повідомила народний депутат Ірина Геращенко, цю гуманітарну допомогу було зібрано й доставлено в Україну з ініціативи народних депутатів від «УДАРу», Блоку Петра Порошенка і датського фонду «Допоможи українським дітям». Сьогодні всі лікарні в зоні АТО несуть подвійне навантаження у зв’язку зі значною кількістю переселенців і потерпілих від воєнних дій. Тому місцева влада активно залучає волонтерів і всіх небайдужих людей, щоб обладнати лікарню всім необхідним.

Луганська область.