В опіковому центрі Інституту невідкладної та відновної хірургії імені В. Гусака триває боротьба за життя потерпілої від насильників 18-річної Оксани Макар із Миколаєва. Дівчина продовжує перебувати у край тяжкому стані. Операції проводять щодня: потрібно видаляти омертвілі тканини, які викликають інтоксикацію організму. Місця опіків закривають спеціальними покриттями та власною шкірою пацієнтки, взятою із неушкоджених ділянок. Але головне, що турбує медиків, — ускладнення в роботі органів і систем, викликані глибоким опіком.

«Найскладніше — це травма, несумісна із життям. Усі інші ускладнення обумовлені цією травмою, — розповідає керівник опікового відділення професор Еміль Фісталь (на знімку). — Адже дівчина не лише отримала опік четвертого ступеня, а й тривале переохолодження і, швидше за все, задимлення легенів».
У пацієнтки двостороннє запалення легенів та анемія. Особливо тяжкі травми — в нижній частині спини: відсутні м’язи, тазові та хребтові кістки практично оголені. «Ми також підозрювали ураження в області прямої кишки, і в понеділок проктологи підтвердили, що ураження фатальне. Орган загинув, потрібно виводити так звану штучну пряму кишку, — пояснив професор. — Іще з неприємного: внаслідок загибелі м’язів і зв’язок таза утворилася патологічна рухомість правого тазостегнового суглоба».
Відмерлі тканини видаляють спеціальним приладом за допомогою ультразвукової кавітації. Це безкровне видалення, яке не пошкоджує судини. Таке обладнання є лише в опіковому центрі — так само, як і інша унікальна апаратура.
Із професором Фісталем ми розмовляли наприкінці важкого робочого дня. Незважаючи на зайнятість та втому, керівник опікового відділення приділив час для інтерв’ю «Голосу України». Еміль Якович, як і раніше, дуже обережний у прогнозах. А на запитання: «Що стало вирішальним моментом у бажанні перевезти Оксану до Донецька?» відповів так:
— Бажання допомогти. Тому що там не справлялися. Миколаївські медики в міру своїх можливостей зробили все. Ми до лікарні приїхали зі своєю апаратурою, провели дівчині операцію за допомогою ультразвукової кавітації. Були присутні керівники облздраву, міськздраву, головний лікар, усі хірурги. Вони визнали, що такого не бачили й чесно сказали, що не справляться. У нас більше можливостей, більший досвід лікування таких важких хворих, більше сучасного обладнання, у нас інститут Академії медичних наук, у нас — підготовлені фахівці. Можливо, й ми не справимося, дуже складний випадок. Проте знатимемо: для допомоги зробили все, що тільки можливо».
Фото автора.