Акція протесту пройшла біля прохідної заводу «Топаз» у Донецьку. Близько 200 осіб зажадали від перших осіб держави негайно погасити заборгованість із зарплати перед працівниками оборонного підприємства. Як писав «Голос України», робітники заводу не отримують зарплату вже півроку. Наприкінці 2011-го для часткового погашення боргів підприємству надали кредит. Але сьогодні борг перед працівниками сягає майже 19 мільйонів гривень.
На «Топазі» виготовляють продукцію оборонного призначення, у тому числі — радіолокаційні комплекси «Кольчуга». Але останніми місяцями завод залишився без державних замовлень.
Окремі робітники брали участь у мітингу, але анонімно: побоюються скорочень. Учасники акції зажадали від Президента України та Кабінету Міністрів забезпечити цілеспрямовану фінансову підтримку заводу, вжити заходів для погашення заборгованості із заробітної плати, забезпечити підприємство тривалими оборонними замовленнями та надати йому статус спецекспортера. Зараз завод торгує своєю продукцією через державне підприємство «Укрспецекспорт». За даними народного депутата України, голови Донецького обкому КПУ Миколи Кравченка, «Топаз» опинився у невигідному становищі через те, що державне підприємство диктує ціни на продукцію: вона стала неконкурентоспроможною.
«Торік я подавав до парламенту законопроект про виділення цільової допомоги із бюджету для погашення заборгованості по зарплаті працівникам заводу. Але фракція Партії регіонів швидко переробила мій проект і подала аналогічний, тільки вже на отримання заводом кредиту. Це ведмежа послуга, адже кредит потрібно повертати», —розповів «Голосу України» Микола Кравченко. Депутат зазначив, що наполягатиме на погашенні заборгованості у зарплаті саме за рахунок бюджету. «Цього тижня я подаватиму окремий законопроект по «Топазу». Потрібна цільове конкретне фінансування для виплати 19 мільйонів гривень зарплати. Не кредит, а виділення із бюджету. Це допоможе вирішити проблему».
Донецька область.