Із присвоєнням почесного звання «Мати-героїня» земляки привітали 90-річну мешканку села Дейманівка Пирятинського району Парасковію ВОВК (на знімку). Днями відповідні посвідчення та нагрудний знак їй вручив голова райдержадміністрації Олег Куча.

Чому заслужені визнання та, власне, нагорода так довго «шукали» героїню, котра виховала п’ятеро дітей і дочекалася вісьмох онуків та чотирьох правнуків? Зрозуміло, що своїх діток народжувала вона ще за радянських часів. А в СРСР, який об’єднував республіки з надто різними традиціями народжуваності, звання «Мати-героїня» присвоювали тим жінкам, у яких знайшлося щонайменше десятеро (!) дітей. У незалежній Україні цю планку опустили рівно наполовину. Хоча, ставлячи дітей на ноги і зігріваючи їх материнським теплом, Парасковія Петрівна, звісно, не думала про жодні звання та нагороди...

Турбота про найрідніших людей, яка повертається сторицею, додавала снаги і життєвих сил. Тож навіть у такому поважному віці Парасковія Петрівна почувається нівроку, дає раду невеликому домашньому господарству. Іноді навіть вирушає автобусом у неблизьку Полтаву, щоб провідати дочку. Та найбільше радіє, коли до неї в село з’їжджається вся чималенька родина. 

Полтавська область.

Фото з сайту Пирятинської РДА.