Понад 110 тисяч тонн рядового коксівного вугілля накопичилося на складах шахт державного підприємства «Дзержинськвугілля» (Донецька обл.). Це п’ята частина річного обсягу видобутку в об’єднанні. Майже три місяці підприємство не може продати паливо, яким завалені всі вільні майданчики.

— Неможливість реалізувати вугільну продукцію призвела до відсутності коштів, украй необхідних для забезпечення виробничої діяльності, — зазначив голова Дзержинської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості Василь Щербань. — Сьогодні через брак грошей не вирішуються виробничі питання, пов’язані із забезпеченням необхідними матеріалами, створенням безпечних умов праці. У трудових колективах зростає невдоволення, яке може призвести до непередбачуваних наслідків.

Переговори із потенційними покупцями результатів не принесли. В об’єднанні видобувають цінне коксівне паливо марок «Ж» та «К», яке використовується для виробництва чавуну. Але останніми місяцями через несприятливу ситуацію на світових ринках металурги зменшили споживання коксу.

— Якщо найближчим часом питання не буде вирішене, це призведе до зупинки виробництва і вивільнення великої групи працівників, які поповнять армію безробітних, — запевняє Василь Щербань. — Профспілки вже звернулися до перших осіб держави, народних депутатів, керівників Міністерства енергетики та вугільної промисловості, обласної державної адміністрації.

Гори видобутого вугілля, яке зберігається просто неба, небезпечні самозагоранням. Вступаючи в контакт із повітрям, вони можуть загорітися, що призведе до технологічної катастрофи. Фахівці кажуть, що так званий інкубаційний період становить від 26 до 30 днів, після чого небезпека значно підвищується. Для попередження загорання паливо рекультивують кілька разів. Однак повної гарантії того, що аварійної ситуації вдасться уникнути, немає.

Торік «Дзержинськвугілля» видобуло 540 тисяч тонн вугільної продукції. Її собівартість, одна з найвищих у державі, становила понад 2200 гривень за тонну. Тоді як ціна реалізації була 914 гривень. Різницю покриває державна підтримка із бюджету.