Одним із історичних символів міста Дубно є Дівоча вежа, або ж Беатка, як її називають у народі. Саме до неї дедалі частіше пролягає шлях подружніх пар під час весільних урочистостей. Адже вельми принадним є легендарний та благословенний образ княжни Беати, яка для дубенських наречених стала своєрідним духовним оберегом.

Вінчання одразу після бою

Прихильність до Дівочої вежі пояснюється й історичними подіями, які мали місце у 1577 році. Тоді замок належав князеві Костянтину Острозькому, й у ньому його племінниця — красуня Беата — готувалася до весілля. Уже почали накривати столи, як раптом — звістка про те, що Злодійською долиною до міста підійшли татари.

Серед прибулих гостей почалася паніка. Дехто навіть вдався до втечі. Інші ж почали готувати замок до облоги, виносити гармати на бастіони. Цей шум почула Беата. Попри заборону виходити з-за замкового муру, Беата все-таки пробралася на бастіон і звідти побачила татарський табір, посеред якого красувалося ханське шатро, увінчане півмісяцем. Дівчина, перевдягнувшись із весільного вбрання в чорну накидку, долучилася до оборони замку. Більше того, стала героїнею цього бою. Зайняла місце біля однієї гармати, помолилася, наказала слугам націлити ствол на півмісяць і сама піднесла вогонь до запалу. Ядро влучило прямісінько в намет. Коли розвіявся дим від вибуху, на полі брані запанувала тиша. Як не дивно, Беаті почали навіть дорікати за вдалий постріл. Воєвода подумав, що тепер татари наберуться більшої злості, і наступ стане ще жорсткішим, після чого нікому не бачити пощади. Але татари cприйняли розгром ханського шатра за знак із небес і поспішно зняли облогу замку, подавшись подалі від Дубна. Коли ворог зник за обрієм, Беата голосно промовила до гурту: «Що ж, хана розбили. Тепер пора вінчатися!»

Княже крісло — для глави сімейства

— Крім Беатиного весілля, замок є свідком і багатьох інших торжеств, — розповідає директор Державного історико-культурного заповідника м. Дубно Леонід Кінчатий. — Головним місцем проведення цих заходів був палац Любомирських. Нині активно реконструюють палацові приміщення, відновлюють їх у колишньому стилі. Хтозна, можливо, тут невдовзі на знак пошани до минулої слави хтось із молодят захоче здійснити вінчальний обряд. Принаймні, для цього уже відкрили капличку. Мі усіляко заохочуємо весільні процесії, які приходять, щоб ознайомитися із замком, із Дівочою вежею.

Найбільше молодятам подобається фотографуватися на княжому троні, який наші майстри спеціально зробили на зразок середньовічного. Вищезгаданий престол, як стверджують музейні працівники, уже має і свою прикмету. Мовляв, хто першим (чоловік чи дружина) сяде у нього, той і буде у сім’ї головним.

Млинів Рівненської області.

На знімку: весільний привіт із Дівочої вежі.

 

Фото автора.