Понад тисячу афганців з Черкащини та інших регіонів на чолі з головою Української спілки ветеранів Афганістану Сергієм Червонопиським провели мітинг перед будівлею Черкаського міськвиконкому.

Вони виступили з вимогою відставки міського голови Сергія Одарича, а також зажадали від нього публічних вибачень за образу «на адресу всіх воїнів-інтернаціоналістів».

Причиною гніву ветеранів стало оприлюднене Одаричем 23 лютого твердження про те, що колишні воїни-інтернаціоналісти не належать до когорти захисників Вітчизни. Втім, сам міський голова вважає, що ці слова — лише формальний привід, щоб звести з ним рахунки. Його вміло використали інші сили, маніпулюючи афганцями і спрямовуючи свої зусилля, щоб дестабілізувати ситуацію в місті.

Мітинг розпочався організовано, але завершився стихійно. Міському голові спочатку дозволили виступати, а потім передумали і вимкнули мікрофони. Коли градоначальник розвернувся і залишив мітинг, услід за ним кинулася юрба. Розпочався штурм міськвиконкому. Полетіли під ноги розламані турнікети, інформаційні стенди...

Врешті, Сергій Одарич знову повернувся на площу. Йому надали слово, і він вибачився перед тими, «кого його слова образили». На вимогу збуджених мітингувальників, під прицілом теле- і фотокамер, він вшанував пам’ять загиблих афганців біля монументу в центрі Черкас, поклавши до його підніжжя живі гвоздики.

Черкаська область.