Компромісом закінчився конфлікт Донецького обласного краєзнавчого музею та ПАТ «Донецькобленерго». В перший день весни енергетики вимкнули електрику в храмі культури, а також у районних філіях: музеях Сергія Прокоф’єва, Володимира Немировича-Данченка та в музеї лісу. Причина — майже 12-тисячний борг за енергію, спожиту в лютому. Щоб уберегти експонати від крадіжки, співробітники чергували вночі, а будівлю патрулював автомобіль державної служби охорони. Працівники побоювалися, що без належної температури та вологості в приміщеннях експонати попсуються, а в залах та сховищах з’являться грибок і пліснява.
У «Донецькобленерго» стверджують, що музею надсилали аж три попередження: 28, 29 лютого та 1 березня, однак реакції не було. Тож, відповідно до правил користування електроенергією, відключили споживача. У музеї — своя правда: старий договір із енергетиками закінчився, новий мали укласти до 9 березня. Через складну тендерну процедуру не впоралися вчасно. Без договору храм культури не міг заплатити за електроенергію. Примусове відключення сталося вперше за двадцять років роботи. Через надзвичайні обставини скасували всі заплановані екскурсії.
Лише після того, як керівництво музею надало гарантійного листа із зобов’язанням сплатити за послуги до 16 березня, обленерго відновило постачання — як виняток із правила. Культпрацівники сиділи без світла добу. В компанії заявляють, що конфлікт виник через порушення дисципліни платежів. «В умовах стабільного бюджетного фінансування музей, де знаходяться цінні експонати, чомусь затримав оплату за світло, але знайшов кошти на посилення приватної охорони, — зазначається в офіційному повідомленні підприємства. — Поточний рівень оплати споживачів за лютий становить 81%. При цьому понад 10 мільйонів гривень за січень—лютий не сплатили саме бюджетні організації. Тоді як обленерго повинне підтримувати свої електромережі в робочому стані і вчасно платити зарплати співробітникам, щоб вони мали можливість сходити до того ж музею».