Експерти припускають, що до вибуху могло призвести куріння під землею
На нелегальній «копанці», де 29 лютого сталася аварія, досі не знайшли шістьох робітників. На момент підготовки інформації до друку гірничорятувальники змогли пройти близько 100 метрів углиб. Видобуток вугілля вівся на глибині майже 200 метрів. Саме там очікують знайти гірників.
Ситуацію ускладнює висока загазованість виробки та відсутність будь-яких засобів техніки безпеки в самодіяльній шахті. Тому гірничорятувальники, які прибули за викликом наступного після аварії дня, не змогли одразу потрапити під землю. Концентрація чадного газу та метану там була небезпечна для життя. А вентиляції в «дірці» передбачено не було: провітрювали шлангом зі стисненим повітрям, чого явно недостатньо. Тому кілька днів фахівці були зайняті розгазуванням небезпечної виробки. Родичі потерпілих розцінили таку поведінку як затягування рятувальних робіт.
«Вибух був увечері, а рятувальники приїхали лише наступного дня. І не спустилися до шахти. Начальства багато приїхало, міліція, ми просили при-швидшити все це. Таке враження, що всім байдуже», — поскаржилася дружина гірника, мати трьох дітей Олена Чаленко, яка очікує на четверту дитину.
Підростають неповнолітні діти і в родинах інших потерпілих. На «копанку» працездатних чоловіків змусила податися відсутність легальної роботи. На єдину у Вуглегірську шахту, яка має однойменну із селищем назву, прийому немає. Так само важко влаштуватися на підприємствах у сусідньому Єнакієвому, кажуть родичі потерпілих. Мати 34-річного Максима Шевцова розповіла, що її син працював тимчасово: приїхав додому у відпустку після вахтової роботи в Росії. У родині гірника незабаром народиться друга дитина. Чоловік був єдиним годувальником.
Фахівці звинувачення в затягуванні порятунку відкидають. За словами першого заступника з наукової роботи науково-дослідного інституту гірничорятувальної справи та пожежної безпеки «Респіратор» Петра Пашковського, аварійно-рятувальні роботи проводять відповідно до вимог нормативних документів. «Аналіз динаміки проб рудничної атмосфери може свідчити про горіння метану у виробці. Прискорення подій і необґрунтований ризик неприпустимі. Роботи з ліквідації наслідків аварії необхідно проводити поетапно і відповідно до плану заходів із розгазування».
Оскільки шахта працювала нелегально, жодних технічних документів, на які можна було би спиратися, щоб відновити картину подій під землею, не існує. Місцеві мешканці кажуть, що «копанку» вирито на місці так званого «цілика» — ділянки вугільного пласта, яку залишають недоторканною під час видобутку вугілля. «Цілики» запобігають просіданню ґрунту й утворенню провалів поблизу населених пунктів, газопроводів чи залізниці. Однак нелегальні старателі не звертали уваги на такі дрібниці, як техногенна безпека робіт. «Копанки» поблизу селища не раз виявляли і закривали. В міліції стверджують, що аварійну «дірку» організовано за кілька днів до трагедії — на місці вже закритої нелегальної шахти. 
Як повідомлялося, одного з двох організаторів незаконного «бізнесу» затримано. Другий нібито перебуває в шахті. Родичі розповідають, що одразу після аварії організатор прагнув «замести сліди»: підігнав техніку і збирався засипати «дірку». Із робітників, які прийшли на зміну після аварії, також ніхто не повідомив рятувальників чи право-охоронні органи, хоча сліди вибуху було видно неозброєним оком. Рідні потерпілих дізналися про трагедію лише наступної доби. І такі факти промовисто свідчать про звичаї, які панують у цьому нелегальному бізнесі.
Думки місцевих мешканців розділилися. Одних обурює діяльність «копанок» навколо селища: це створює небезпеку аварій на комунікаціях та призводить до людських жертв. Інші виправдовують такий видобуток вугілля. Адже робітникам тут платили від 300 до 500 гривень на день. Отримати такі гроші важкою, проте некваліфікованою фізичною працею на будь-якому іншому підприємстві міста неможливо. Тому охочих працювати за таку винагороду вистачає. 
***
Стало відомо про висновки комісії із розслідування групового нещасного випадку на шахті «Північна» державного підприємства «Дзер-жинськвугілля». Аварію спричинило порушення правил безпеки під час ведення вибухових робіт. У цей момент люди мали перебувати на безпечній відстані, однак цього не сталося. Експерти звертають увагу на неналежну організацію процесу. Як повідомляла наша газета, 6 лютого внаслідок спалаху метаноповітряної суміші один гірник загинув, ще дев’ятеро отримали тяжкі опіки. Згодом шестеро потерпілих померли в лікарні, троє перебувають у тяжкому стані.
На знімку: нелегальні шахти з’являються на місці колись закритих вугільних підприємств.