У Вуглегірську поблизу Єнакієвого (Донецька обл.) у четвер та п’ятницю шукали робітників, які, за припущеннями, могли перебувати у нелегальній «копанці». Сигнал про те, що на підпільній шахті сталася аварія, надійшов до міськвідділу міліції від журналістів місцевої газети. Наслідки трагедії побачили гірники, які прийшли на ранкову зміну. Вибухом важку вагонетку відкинуло на 50 метрів. За словами родичів, під завалом могли опинитися п’ять або шість гірників.
На місце події вирушили керівники міліції, прокуратури, слідчо-оперативна група, представники МНС та гірничорятувальники. Трагедія сталася на глибині 185 метрів. Гірничорятувальники, які прибули на «копанку», довго примірялися, готуючи безпечний шлях під землю. Адже «дірка», як називають нелегальні шахти на Донбасі, працювала без елементарних засобів безпеки праці. Вхід до шахти був зруйнований, провітрювання виробки не передбачено.
«Немає ані сходів, ані механізмів, які могли би спустити людей на 185 метрів. Зараз працюємо над тим, як це зробити. Десь потрібно відновлювати і провітрювати, якось туди потрапити», — пояснював родичам та журналістам представник Центрального штабу Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Юрій Зинов’єв.
Підпільна шахта працювала кілька місяців. Місцеві мешканці розповіли, що господар платив робітникам до 400 гривень за зміну. За такі гроші люди нехтували небезпеку та спускалися під землю. Порушено кримінальну справу за статтею «Порушення правил охорони або використання надр, що спричинили загибель людей». Як повідомили у відділі зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Донецькій області, правоохоронці вживають заходів для встановлення організаторів несанкціонованого видобутку вугілля, а також списку робітників «копанки». У п’ятницю був затриманий один із двох підозрюваних в організації цієї шахти — 37-річний місцевий мешканець. Другий співорганізатор, за даними міліції, потрапив під завал. За попередніми даними, видобуток вугілля правопорушники організували на місці вже ліквідованої міліцією «копанки».
А тим часом на державних шахтах цього року посилюються заходи безпеки. Для впровадження та модернізації уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю і автоматизованого керування гірничими машинами та технологічними комплексами (УТАС) із державного бюджету передбачено виділити 220 мільйонів гривень. Систему буде впроваджено на трьох шахтах та модернізовано — на 13. Всього такою апаратурою, яка контролює ситуацію під землею та дозволяє попередити аварії, оснащені 29 вугільних підприємств.