Дільничний міліціонер, державні виконавці, співробітники водоканалу, тепломережі та слюсар із ЖЕКу. Такі «гості» завітали у вихідний день до мешканців донецької квартири, де не платили за комунальні послуги п’ять років. Сума боргу перевищила 30 тисяч гривень. 

На дзвінок у квартирі ніхто не відповів. Але після того, як майстер виламав двері, на порозі з’явилася господарка і попросила не забирати речі. Та виконавці не повірили обіцянкам і винесли із квартири побутову та електронну техніку. У власників квартири є десять днів, щоб оплатити борг та повернути своє майно. В іншому разі його буде продано на аукціоні.

У комунальному підприємстві «Донецькміськводоканал» кажуть, що цій родині неодноразово письмово пропонували укласти договір про поетапне погашення боргу. Однак господарі не ішли на контакт із контролерами. Підприємство тричі подавало до суду на неплатників, але коли до них приходили державні виконавці, власники не відчиняли двері.

«Такі споживачі самі не залишають нам вибору і штовхають на крайні заходи. У цій квартирі мешкають небідні люди, пільговиків немає, неповнолітніх дітей — теж. Водоканал не може обслуговувати абонентів безплатно, — заявив директор комунального підприємства Юрій Перебийніс».

Це перший із початку року випадок вилучення майна із примусовим входженням до квартири «комунального» боржника в Донецьку. Торік виконавча служба вже практикувала такі форми роботи. Із 300 поданих до суду заяв із проханням дозволити таке примусове входження задовільнили 53. Але ламати двері довелося лише в трьох чи чотирьох випадках. Як правило, коли приходять судові виконавці, власники житла або самі відчиняють, або демонструють квитанції про оплату боргу.

За правилами, представники державної виконавчої служби можуть забрати у квартирі цінні речі, залишивши боржнику один холодильник на сім’ю, один стіл, по одному ліжку на кожного.

Поява у квартирі судових виконавців у супроводі міліціонера є гарним засобом боротьби із боржниками, вважають донецькі комунальники. Тому обіцяють, що такі рейди проводитимуть і надалі. Для візиту обирають квартири, де мешкають працездатні громадяни. А от примусово стягнути борг із проблемної родини, яка зловживає алкоголем та члени якої не працюють, практично неможливо. Як правило, в таких помешканнях немає майна на продаж.