Новий рік для мешканців цього донецького будинку почався з грандіозного бізнес-проекту одного зі співвласників. Підприємець приготував «сюрприз» для сусідів — надбудову трьох поверхів до п’ятиповерхівки. Схоже, споруда от-от завалиться від «захвату», викликаного реконструкцією.

 

Збільшенню поверховості мешканці не зраділи

Будинок на площі Конституції, 3, зведений ще 1957 року, розділено на дві частини — відомчу й житлову, тісно пов’язані спільними комунікаціями. Капітальна проблема об’єднала власників квартир і підприємців ще більше: вітер змін може залишити без даху над головою всіх мешканців.

«Квартиранти» забили тривогу наприкінці липня минулого року, коли надійшла інформація про будівництво, і написали заяву на ім’я міського голови. Автори листа висловлювали стурбованість планами сусіда: нижні поверхи під’їздів затоплені, каналізацію треба міняти, у підвалі постійно працює насос для відкачування води. Під вагою надбудов цей «нарив» може лопнути: стіни заваляться разом із честолюбними планами підприємця.

Однак тривожні сигнали не змінили його намірів: 4 січня у дворі будинку з’явилися будівельне загородження. А співвласники написали другий лист у міськраду. Відповідно до отриманої відповіді, за підсумками звернення «спрямовано лист про розгляд питання правомірності виконання будівельних робіт з реконструкції». При цьому назву ПП,  що спровокувало НП, написано з помилкою: «Дельта-Експрес» замість «Дейта-Експрес». Нині роботи тимчасово зупинені.

Надбудови — наболілий мозоль цього донецького будинку. Десять років тому один з підприємців-співвласників уже хотів додати йому поверхів. Комісія Донецького проектного інституту винесла ухвалу: фундамент стоїть на ґрунтових водах, поруч із рікою Кальміус, тому реконструкція може призвести до руйнування стін. Сьогодні бізнесмен на практиці переконався в небезпечності старої задумки: у домі почали просідати дверні отвори, а через вібрацію стін постійно спрацьовує сигналізація. І це ще до початку будівництва!

30 січня Ворошиловський районний суд Донецька одержав колективний позов від Тетяни Пономаренко-Левераш, відомої художниці й ще однієї співвласниці, а також інших мешканців і співвласників. Вони вимагають припинити будівельні роботи. З документів, які є в Тетяни, виходить, що «Дейта-Експрес» зверталася в Головне управління містобудування й архітектури за дозволом на реконструкцію. Донецький проектний інститут установив, що споруда — четвертої категорії складності, тобто надбудова можлива «тільки після одержання дозволу на виконання будівельних робіт». Для цього необхідний об’ємний пакет документів, у тому числі, й згода власників сусідніх приміщень. Донецька міськрада у своїй відповіді на колективний лист мешканців повідомляє: «Робочу документацію в установленому порядку на розгляд представлено не було». Суд прийняв до розгляду позов мешканців, засідання відбудеться наприкінці лютого.

Гості Євро-2012 милуватимуться риштуванням?

Екскурсія по будинку справила враження: на верхніх поверхах стелі вкриті «пухирями» вогкості. Люди мовчки показують шпалери, що відклеїлися, цвіль на стінах. У підвал без гумових чобіт не зайдеш. Декоративні колони, якими прикрашений інтер’єр художньої галереї, от-от відваляться, стіни тріщать. До того ж будівництво ускладнює вивезення сміття з двору: загорожа заважає проїзду габаритної машини. «Дах споруди в аварійному стані, будинок — у проекті на реконструкцію до Євро-2012. Спочатку ми думали, що це плановий ремонт даху, про нові поверхи нічого не знали», — ділиться переживаннями мешканка Ірина Мошенська.

Будівництво впритул підійшло до квартир. Подальші кроки бізнесмена-реформатора — таємниця, вкрита... поліетиленом: риштування щільно завішено, з фасаду роботи взагалі мало помітні. Тетяна Пономаренко-Левераш каже, що додзвонилася дружині бізнесмена Яна Верховського, якому належить ідея реконструкції. «Дружина передала, що її чоловік відмовляється обговорювати проблему», — розводить руками художниця. Вона стривожена: передбачалося, що художня галерея стане однією з родзинок культурної програми для гостей Євро-2012. Сюди приходили відомі майстри культури, спортсмени, дипломати, політики. На жаль, сьогодні впевненості в тому, що в дім не буде соромно привести іноземних гостей, немає.

Мешканці й співвласники будинку із транспарантами готові обстоювати свої права на рідні стіни. Така рішучість виправдана: мітинги в Україні популярні, а через капітальні «переробки» протестувати на вулиці безпечніше.

«Голос України» зв’язався із власником НП «Дейта-Експрес» Яном Верховським, щоб з’ясувати позицію другої конфліктуючої сторони. «На жаль, ніхто зі згаданих вами співвласників будинку беспосередньо до мене не звертався. Про конфлікт я дізнаюся тільки з прокуратури, міських служб, а також із публікацій в Інтернеті. Вся необхідна документація в мене є, і я надаю її перевіряльникам».

На прохання надати копії документів у редакцію газети співрозмовник відповів відмовою. «Можу вам показати оригінали, але оприлюднювати ці документи не хочу», — пояснив Я. Верховський.

Коментує донецький міський голова Олександр Лук’янченко:

«Сьогодні функціями архітектурно-будівельного контролю наділена держава, а не органи місцевого самоврядування. Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Донецькій області заборонила ведення робіт у цьому будинку через те, що немає повного комплекту документів. Після звернення жителів я також доручив створити комісію, котра вивчить технічний стан будинку. На підставі її висновків прийматимемо рішення».

Марія ПРОКОПЕНКО, Ліна КУЩ.

Фото Марії Прокопенко.

Після того, як співвласник дому розпочав будівельні роботи, з’явилися тріщини між декоративними колонами й стіною галереї.

 

Мешканці верхніх поверхів страждають від вологості.

Коли з’явилися риштування, люди зраділи, думаючи, що комунальники ремонтують дах. З’ясувалося, сусід просто вирішив добудувати кілька поверхів.