У справі про пограбування ПриватБанку докази зібрано «на 99 відсотків»
Ліквідували так звану банду Кульгавого, що скоїла десять озброєних пограбувань банків за п’ять років. Про це заявив журналістам у Донецьку начальник Головного слідчого управління МВС України Василь Фаринник. «Ми ще не знаємо, чи всіх затримали, там робота ведеться. Один заарештований, сам Кульгавий загинув. Де і як — поки що говорити не будемо», — сказав посадовець.
Саме цій банді приписують пограбування банку «Креді Агріколь» в обласному центрі у грудні минулого року. Всі резонансні злочини, скоєні угрупованням, мали спільні риси: озброєні люди швидко забирали з відділень мільйони гривень. Особливою прикметою учасника групи, оголошеного в розшук, була кульгавість. Однак міліція кілька років не могла вийти на слід бандитів.
«Злочинці діяли продумано й ретельно. Нападали швидко: за одну, максимум дві хвилини. Це свідчить про високий рівень підготовки, — пояснив начальник Головного слідчого управління. — Ймовірно, їм допомагав якийсь фахівець. Тому банді вдавалося так довго не бути викритою».
Сховані злочинцями гроші та зброю ще не знайшли, зазначив Фаринник. А от про пограбування відділення ПриватБанку в Донецьку, коли наприкінці минулого року вбили п’ятьох осіб, міліція знає все. Або майже все. «Усіх причетних до скоєння цього злочину затримано й заарештовано. Майже все, що є доказами в цій справі, на 99 відсотків знайдено і покладено в основу обвинувачення. Жодних процесуальних чи інших порушень у ході розслідування цієї справи не було допущено», — сказав начальник управління.
Як писала наша газета, Максим Рудичев, якого разом із напарником звинувачують у нападі на відділення ПриватБанку, написав листа на адресу Президента України Віктора Януковича. Він зазначив, що побоюється за своє життя. На думку обвинувачуваного, справу проти нього сфальсифіковано. Проте в міліції не мають жодних сумнівів у тому, що затримали саме того, кого треба.
На думку начальника Головного слідчого управління, пограбування стало можливим через «халатність тієї установи — ПриватБанку — і служби охорони банку». За словами Фаринника, протягом року у відділенні не вівся запис із камер спостереження. Виявили це випадково, коли неподалік банку сталася крадіжка з автомобіля. Тоді потерпілі попросили запис відеоспостереження, щоб простежити, хто підходив до машини. «З’ясувалося, нічого в тому ящику немає, нічого не пишеться. Є лише картинка онлайн, охоронець бачить, хто на вулиці стоїть. І все».
Після цього фірма, що встановила сигналізацію, пообіцяла усунути недоробки й відправила туди одного зі своїх співробітників — Максима Рудичева. Він працював на об’єкті на початку грудня. Особисте знайомство з охороною та персоналом банку допомогло обвинувачуваному ще раз безперешкодно зайти до приміщення 29 грудня, заявив начальник Головного слідчого управління.
Сестра Максима Рудичева Марина Садигова в розмові з кореспондентом «Голосу України» висловила впевненість, що до пограбування ПриватБанку причетна саме «банда Кульгавого». «Днями Максима перевели з лікарні, де він проходив судово-медичну експертизу, назад до СІЗО. У брата тепер двоє хороших адвокатів. У нас є інформація, яка підтверджує його невинуватість, і найближчим часом ми її оприлюднимо», — пообіцяла сестра обвинувачуваного. Раніше Марина заявляла, що її брата побили одразу після затримання, вимагаючи зізнання. У міліції цей факт заперечували, посилаючись на результати двох експертиз.