Довідка «Голосу України»

Михайлішин Віталій Михайлович народився 28 червня 1973 року, 1988 року закінчив Чернівецьку ЗОШ №14, 1991 року закінчив Чернівецьке СПТУ №9 за фахом токар-верстатник, 2001 року закінчив юридичний факультет Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, грудень 1991 р. — листопад 1993 р. — служба в Збройних силах України, 2003—2008 рр. — працював на керівних посадах у комерційних структурах, січень 2009 р. — грудень 2010 р. — заступник начальника управління — начальник відділу оздоровчих заходів управління з питань соціальних послуг Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (м. Київ), з грудня 2010 — секретар Чернівецької міської ради.

Минуло вже понад 10 місяців із моменту припинення повноважень міського голови Миколи Федорука депутатами Чернівецької міської ради. Одразу після цього в місцевій пресі розгорнулися дискусії: мовляв, місто не виживе без голови, тим більше, що попередній керував Чернівцями понад 17 років. Але прогнозованого прихильниками екс-градоначальника колапсу міського господарства так і не сталося. Місто живе своїм життям.

З посади міського голови пішов непересічний, відомий і, в принципі, діловий чоловік — Микола Федорук. Його чернівчани на посаду свого керманича обирали аж п’ять разів, з ним пов’язані основні віхи сучасних Чернівців, значимі дати — аж до 600-річчя, налагоджені побратимські зв’язки із Саскатуном, що в Канаді, Солт-Лейк-Сіті (США), Назаретом в Ізраїлі, Коніном у Польщі, Клягенфуртом в Австрії та Рязанню у Росії. До нього приїжджали нащадки Габсбургів, предки котрих розбудували Чернівці й дали місту Магдебурзьке право. Федорук пішов зі скандалом невдовзі після того, як у черговий раз був обраний на посаду міського голови. Більшість, сформована на базі фракції Партії регіонів у міській раді, переконала іншу частину депутатів, що в фотелі чернівецького градоначальника має бути нова людина. Голосування, яке позбавило його посади, Федорук сприйняв мужньо, а його прихильники створили ініціативну групу, й тепер справу поновлення його на посаді розглядають кілька судів.

Щоправда, міський голова на шкірі від фірми Валентіно переконався: любов електорату не палкіша й не триваліша, ніж любов повії. Особливо за ним, окрім чиновників, котрі при ньому пережили посткомуністичний ренесанс, ніхто крокодилячих сліз не лив. У перспективі Микола Федорук може успішно позмагатися за депутатський мандат у Верховну Раду під прапорами «Фронту змін». Адже навіть резонансний арешт директора комунального підприємства міської ради МТК «Калинівський ринок» Івана Ринжука репутації міського голови не зашкодила, позаяк директор ринку не засвідчив жодної з незаконних фінансових оборудок між ним та градоначальником.

Тим часом керувати міським господарством залишився секретар міської ради Віталій Михайлішин, котрий працював із Дмитром Фірташем. Тепер, звісно, секретар плекає амбіції голови, а чернівчани сподіваються, що близькість Михайлішина до відомого олігарха, який зробив перший мільйон на Буковині, дасть дивіденди всім Чернівцям. Власне, Віталій Михайлішин і розповів про стан справ у столиці Буковини.

Людина Фірташа

— Віталію Михайловичу, що вам та оновленій владній команді вже вдалося зробити за 10 місяців? Які здобутки можете назвати визначальними?

— Ми розпочали роботу не з якихось глобальних речей, а з тих, що турбують кожного чернівчанина. Мешканців міста завжди турбують дороги, дахи, аварійні будинки, несправні ліфти, громадський транспорт тощо. Від того, наскільки влада ефективно вирішує ці проблеми, залежить рівень кредиту до неї з боку городян. Звісно, за неповний рік не можна зробити ідеальними ті ж самі дороги, але позитивні зрушення у місті вже видно неозброєним оком, і вони вселяють оптимізм.

Зокрема, цього року за рахунок субвенції з держбюджету частково відремонтовано одні з найбільших транспортних артерій міста — вулиці Руська та Комарова. За кошти міського бюджету відремонтовано вулиці: Хотинська, Винниченка, Червоноармійська, Ватутіна, Шухевича, Авангардна, Гагаріна, Запорізька, Горіхівська, Зарожанська, Краматорська, Каштанова, 26 Бакинських комісарів та багато інших. Розпочався активний ремонт міжбудинкових проїздів. У районах міста майже на вісім мільйонів гривень відремонтовано дахів багатоквартирних будинків.

Заміна насосно-силового обладнання на водогоні Дністер—Чернівці, яка коштувала майже 1,5 мільйона гривень, дасть змогу підприємству «Чернівціводоканал» суттєво економити електроенергію, відповідно, поступово розраховуватися з боргами минулих років, котрі дісталися у спадок від попереднього керівництва.

Також нам вдалося навести лад із так званими міськими довгобудами. Йдеться про стратегічні об’єкти, без яких, на мою думку, жодне місто не може вважатися європейським та цивілізованим. Насамперед це стосується другої (резервної) гілки газогону, котру попередня влада, так би мовити, будувала понад п’ять років. Торік нам удалося добудувати та ввести в експлуатацію цей об’єкт лише за кілька місяців. Його переваги очевидні: Чернівці отримали резервну гілку живлення газу, а у віддалених районах міста відтепер тиск буде постійно високим, і люди не мерзнутимуть.

Не можна оминути увагою і Чернівецькій аеропорт. У 2011 році вдалося добудувати 316 метрів злітно-посадкової смуги. Це коштувало місту майже дев’ять мільйонів гривень, хоча будівництво розпочали ще 2007 року. За цей час було витрачено понад 30 мільйонів гривень. Відтепер повітряні ворота Чернівців відчинено і для великих літаків типу «Boіng» та «Aіrbus». Уже незабаром буде відновлено авіасполучення зі столицею України, яке місто втратило на початку минулого року. Саме тривають переговори про ціну та зручність графіка польотів для пасажирів. Є сподівання, що обидва аспекти влаштують чернівчан.

Третім важливим об’єктом, без сумніву, став сміттєсортувальний завод. Розпочали будівництво теж 2007-го. Збігло вже понад чотири роки. Запустили завод у експлуатацію лише в листопаді. Але хоч би як там було, він уже працює. Там створено робочі місця, підприємство сплачує податки, одночасно поліпшуючи екологічну ситуацію у місті.

Калинівський ринок запрацював на громаду

— Нещодавно місцеві ЗМІ опублікували звіт про роботу одного з найбільших комунальних підприємств міста — МТК «Калинівський ринок». Фінансовий результат, котрого вдалося досягнути підприємству за 2011 рік, є значно кращим, ніж за 2010 рік.

— Справді, сумарний валовий дохід КП МТК «Калинівський ринок» у 2011 році становив понад 65 мільйонів гривень. Це майже стільки ж, скільки й 2010-го, і це попри те, що тоді майже чверть від усіх надходжень становив скасований нині ринковий збір. Тобто, з урахуванням їхнього скасування перевиконання показників валового доходу Калинівського ринку з інших джерел порівняно з 2010 роком — понад 30 відсотків, або 15 мільйонів 267 із половиною тисяч гривень. Також зріс чистий дохід від реалізації послуг ринку, інші доходи підприємства, обсяги сплачених податків та зборів. Проте найбільш показовим для роботи комунального підприємства «Калинівський ринок» торік стало зростання обсягу отриманих доходів від реалізації квитків на разову торгівлю та за паркування. Якщо в 2010-му цей вид діяльності приносив ринку лише чотири відсотки від загального обсягу доходів, то в 2011-му цифра зросла вчетверо, і нині дохід від реалізації квитків на ринку становить уже 16 відсотків у загальній структурі надходжень підприємства. У грошовому вимірі, якщо торік у січні реалізація квитків принесла підприємству 169,3 тисячі гривень, то в грудні цей показник становив уже 1 мільйон 95,3 тисячі гривень, або майже в 6,5 разу більше. В цілому за рік ринок перерахував до бюджетів усіх рівнів понад 27 з половиною мільйонів гривень, що майже на 5 мільйонів, або на 21 відсоток, більше запланованих показників. 11,5 мільйона від цієї суми потрапило до міського бюджету. Крім того, фактично стільки ж за рішенням депутатів Чернівецької міської ради «Калинка» влітку виділила з власних резервів як допомогу різним сферам міського господарства.

Цього вдалося досягти завдяки детінізації доходів підприємства. І незважаючи на песимістичні прогнози недоброзичливців, цього року підприємство далі розвиватиметься, адже, окрім податків, воно дає роботу тисячам чернівчан.

А судді хто?

— Нині в судах різних інстанцій перебуває низка позовів від екс-міського голови Чернівців Миколи Федорука. Він стверджує, що його позбавили повноважень незаконно, та прагне повернутися у крісло очільника.

— Подавати до суду — це право кожного громадянина, тому коментувати тут нічого. Скажу лише, що згідно зі статтею 79 Закону «Про місцеве самоврядування», повноваження міського голови можуть бути припинені, якщо він порушує Конституцію або закони, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень. Саме останній пункт і став основою обґрунтування, яке передувало голосуванню депутатів за припинення його повноважень. Зокрема, Микола Федорук фактично не провів першу сесію міської ради шостого скликання, не поставивши на голосування порядок денний, не вніс для затвердження радою склад виконавчого комітету в установлені законом терміни, зривав засідання сесій. Крім цього, Федорук незаконно підписав рішення про постійні комісії ради, за яке депутати не голосували.

— Коли в Чернівцях будуть призначені дострокові вибори міського голови? Чи будете ви висувати свою кандидатуру на цю посаду?

— Призначення дострокових виборів міського голови є компетенцією Верховної Ради. Після припинення повноважень Миколи Федорука я, як і належить, у 15-денний термін направив до парламенту подання із проханням призначити дострокові вибори. Чому цього не сталося, відповісти не можу. Щодо своєї участі у виборах поки не визначився. Але не виключаю такого варіанта розвитку подій. Скажу лише, що й надалі хотів би працювати на користь Чернівців, адже це моє рідне місто, я тут народився і виріс, тут ростуть мої діти, і природно, що хочеться зробити Чернівці справді цивілізованим європейським містом.

Тим часом через судову тяганину Верховна Рада не може призначити вибори міського голови Чернівців, допоки судді не винесуть вердикт. Але пересічний містянин особливо цим не переймається. Газ і вода в помешканнях є, дороги по можливості асфальтують, літак на Київ упевнено обіцяють. Чернівчанин переймається цінами на газ та продукти і майбутнім своїх дітей, чим абсолютно є схожим на донеччанина чи луганчанина.

Фото Петра Гончара.