Проект Кримінального процесуального кодексу, прийнятий у першому читанні, вже викликав хвилю коментарів — як «за», так і «проти». Проект активно обговорюють політики, експерти та громадськість, оскільки цей важливий документ визначатиме правові стосунки на десятиліття вперед. У розмові з кореспондентом «Голосу України» законопроект прокоментував народний депутат України третього, четвертого та п’ятого скликань, головний інженер ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» Сергій МАТВІЄНКОВ.
«На моє переконання, прийняття нового Кримінального процесуального кодексу — великий крок уперед. Це однозначно. Водночас проект вимагає серйозного аналізу та серйозного доопрацювання. Варто виділити два важливі моменти, які містяться в документі. Перший момент: обвинувачення і захист певною мірою урівнюються в правах. Хтось вітає це положення, хтось — критикує. З моєї точки зору, можливість для адвоката самостійно проводити розслідування і здобуті під час цього розслідування матеріали представляти в суді у вигляді фактів — позитивний підхід.
Другий момент, який викликав найбільший резонанс: порушення кримінальних справ стосовно посадових осіб та депутатів. У проекті кодексу міститься те, чого раніше не було ніде: наприклад, право затримати на 72 години будь-якого громадянина, навіть народного депутата чи кандидата в Президенти. Як виконуватиметься закон, у чиїх руках буде правосуддя і як ним користуватимуться? Можна сказати, що це — норма, яка урівняє в правах і звичайного громадянина, й депутата. А можна сприйняти її як можливість тиснути на опозицію, і такі думки вже лунають. Але ж писати закони «під політичну ситуацію» неможливо. Потрібно дивитися в завтрашній день. І якщо перед законом усі громадяни будуть рівні — це нормальне явище.
Досі депутатська недоторканність у нашому законодавстві була виписана ненормально. Що маю на увазі? Щоби притягнути депутата до кримінальної відповідальності, потрібно надати доказову базу до парламенту. А для того, щоб таку базу мати, потрібно провести повноцінне розслідування. 
Сьогодні ця процедура ускладнена. Тоді як норма нового Кримінального процесуального кодексу розв’язує руки і дає можливість розпочати розслідування, у тому числі, і стосовно народного депутата. І згода Верховної Ради потрібна буде лише перед винесенням матеріалів до судового засідання.
Цілком очевидно, що робота над кодексом повинна вестися зважено, з урахуванням максимального спектра думок. Хотілося б звернутися до колег-парламентаріїв із проханням глибше вникнути в суть необхідних доопрацювань, залучити, якщо потрібно, найдосвідченіших фахівців. Законопроект, який обговорюється, я б порівняв зі скальпелем у руках хірурга: цим інструментом можна зарізати пацієнта, а можна — полегшити його страждання. Пам’ятати про це завжди необхідно».