Відновлено горельєф відомого українського актора й театрального режисера Леся Курбаса, зруйнований вандалами наприкінці січня на території харківського міського цвинтаря №13. Про це повідомив директор Департаменту комунального господарства Харківської міської ради Віктор Кітанін. Він зазначив, що горельєф відновили за позабюджетні кошти, а літери на пам’ятнику — за гроші комунального підприємства «Ритуал». «За дорученням харківського міського голови Геннадія Кернеса зруйновані елементи пам’ятника було відновлено в найкоротший термін, і всі, хто прийде вшанувати пам’ять Курбаса в день його 125-річчя, побачать монумент у первісному вигляді», — наголосив Віктор Кітанін.
Горельєф відлили за формою попереднього. Як повідомив заступник директора КП «Ритуал» Олександр Вельма, при відновленні пам’ятника намагалися зробити все максимально близько до оригіналу.
— Складніше за все було з горельєфом, адже щоб його відновити, мали від чогось відштовхуватися. Ми знайшли автора першого пам’ятника, скульптора Семена Якубовича. На щастя, у нього зберігся первісний відбиток. Було зроблено все, щоб устигнути до дня народження письменника», — зазначив Олександр Вельма.
Цими само днями харківський літературний музей відкриває виставку, присвячену пам’яті Леся Курбаса. Експозиція «Лесь Курбас — розстріляний геній українського театру» працюватиме з 24 лютого по 16 березня. Харків’яни й гості міста побачать цивільний паспорт Леся Курбаса з його фото під час арешту, заяву-«зізнання» в причетності до організації УВО (української військової організації), афішу театру сезону 1932—1933 років, а також експонати, котрі потрапили в літературний музей нещодавно. Зокрема, це фотоальбом Марії Травинської, акторки «Молодого театру» (пізніше — «Березіль»), який зберіг харківський актор і режисер Анатолій Стародуб.
Частину фотографій ніколи не оприлюднювали. На відкриття виставки запрошено театрознавців та літературознавців для розмови про творчий шлях Леся Курбаса і його вплив на подальший розвиток української культури, зокрема сучасного сценічного мистецтва.
Фото прес-служби Харківської міської ради.