У Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбулося перше організаційне засідання робочої групи з опрацювання нової редакції Кримінального процесуального кодексу до другого читання. До складу робочої групи, окрім народних депутатів із різних комітетів — з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, правової політики, боротьби з організованою злочинністю і корупцією, правосуддя, євроінтеграції та інших — також входять представники адміністрації Президента, уряду, правоохоронних і судових органів, науковці, відомі авторитетні фахівці у галузі кримінального процесу та захисту прав і свобод громадян.

Відкриваючи засідання, голова комітету Віктор Швець наголосив, що робоча група не підмінятиме повноваження профільних парламентських комітетів, але має стати важливим механізмом у напрацюванні нової редакції КПК. Учасники засідання висловилися за те, щоб новий кодекс обговорювався та приймався максимально гласно із залученням усіх зацікавлених сторін. Найближчим часом буде проведено комітетські слухання щодо документа. «Перед робочою групою — складне завдання, треба ухвалити новий КПК, який довгі роки слугуватиме інтересам громадян, — зазначив В. Швець. — Сподіваюся, що його буде ухвалено у Верховній Раді конституційною більшістю. І це стане однією з найбільш знакових подій нинішньої каденції парламенту».

До комітету вже надійшло майже дві тисячі поправок від суб’єктів законодавчої ініціативи. Очікують, що таких поправок загалом буде до п’яти тисяч. Термін внесення пропозицій до проекту КПК завершується 23 лютого. Робоча група працюватиме над поправками в постійному режимі, а після того профільний комітет складе порівняльну таблицю і на своїх засіданнях розглядатиме та голосуватиме за кожну правку. Остаточне голосування за проект КПК у сесійній залі парламенту, прогнозують депутати, може відбутися вже у квітні. «Ми не зволікатимемо з ухваленням КПК і зацікавлені в тому, щоб було прийнято якісний досконалий документ», — заявив Віктор Швець.

Голова Комітету з правової політики Сергій Міщенко підтримав думку, що робоча група не може підміняти комітети, тож основна робота буде зосереджена у них. Адже всі народні обранці мають право подавати пропозиції до всіх розділів КПК. Сергій Міщенко запропонував під час доопрацювання КПК до другого читання насамперед враховувати такі питання: відповідність норм КПК Конституції, готовність до новацій правоохоронної та судової систем, адвокатури, а також дотримання прав громадян.

Заступник керівника апарату Верховної Ради — керівник Головного юридичного управління Верховної Ради Михайло Теплюк позитивно оцінив підходи до створення робочої групи з опрацювання КПК, що стало поверненням до добрих традицій. Він зауважив, що прийняття нового кодексу потребуватиме внесення змін до інших законів. А своєрідним епіграфом у діяльності робочої групи, за його словами, має бути співвідношення законопроекту з Конституцією України.

Учасники робочої групи запропонували розділити її на декілька підгруп, які опрацьовуватимуть основні розділи КПК. А розпочати роботу із проблем, які окреслено в постанові Верховної Ради від 9 лютого 2012 року щодо опрацювання КПК до другого читання. В цій постанові окреслено низку концептуальних положень, які потребують доопрацювання. Зокрема, про арешт підозрюваної особи, повноваження Верховного Суду України, як найвищого судового органу, забезпечення принципу рівності сторін у кримінальному процесі, в тому числі щодо збору і використання доказової бази стороною захисту, а також процесуальних повноважень прокуратури, СБУ у кримінальному процесі відповідно до міжнародних зобов’язань України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець, заступник керівника апарату — керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк, члени комітету Володимир Мойсик, Віктор Шемчук.