Перегортаючи старі підшивки
Читаючи старі газети, часто мимоволі ловиш собі на думці: десь це я вже чув! Та щось схоже нещодавно було в теленовинах! Як це знайомо: і поїздки на заробітки до Італії, і кредитор, що втік за кордон, і чиновник, який викрав гроші, і події на Кавказі... Так, нове — добре забуте старе. Ось газети столітньої давнини. Про що писали вони взимку 1912-го?
Полтава. До місцевої в’язниці доставлено етапним порядком за-
арештовану в Парижі французьку піддану Грюн, головну співучасницю присяжного повірника Мойсеєва, котрий отримав за підробленим дорученням із полтавського земельного банку 200 000 руб. Самого Мойсеєва, за чутками, заарештовано у Франції.
Баку. На пристані товариства «Мазут» вкрали баржу, навантажену нафтою. Висланий на пошуки баркас помітив біля пристані Шибаєва баркас «Труд» із вкраденою баржею. Побачивши погоню, команда баркаса «Труд», покинувши вкрадену баржу, зникла в морі.
С.-Петербург. У міністерстві народної освіти в цей час обговорюють питання про недопущення незаміжніх учительок у початкові школи, де викладають неодружені вчителі.
Тифліс. Клопотання міської думи про дозвіл обговорювати питання про заходи боротьби з терористами-експропріаторами намісником відхилено. Той, хто заступає місце міського голови звернувся до намісника із клопотанням удруге. Тим часом викраденого близько місяця тому дев’ятирічного сина торговця Арутюнова привезено викрадачами й відпущено неушкодженим.
Полтава. Грабарі Золотоніського повіту послали в Мессіну ходоків для з’ясування потреби в робочих руках; ходоки повернулися зі сприятливими новинами. До Італію днями вирушає велика група робітників із повіту.
Владикавказ. Інгуші селища Гудермес вступили в перестрілку з військовим загоном, який прибув відібрати в тубільців, згідно з наказом генерал-губернатора, вогнепальну зброю. Є поранені й убиті з обидвох боків.
Тирасполь. Через надзвичайно теплу зиму й рясні дощі Дністер вийшов з берегів і затопив низку прибережних вулиць. Розпачливі крики про допомогу підняли на ноги пожежну команду. Всю ніч рятували обивателів та їхнє майно. Вода продовжувала підніматися. Викликані понтонери підірвали на річці лід, який перепиняв воді вільний вихід. Постраждали житла й домашнє майно. З повіту повідомляють про затоплення декількох придніпровських селищ.
Бахмут. Почав функціонувати міжміський телефон Бахмут—Харків—Катеринослав. Плата за три хвилини розмови 80 коп. З’єднання цих трьох великих центрів має величезне значення для промисловості Донецького басейну.
Київ. У пивній крамниці розігрався скандал. До студента Бергера, котрий увійшов і ще не встиг зняти кашкет, причепився чорносотенець Глуханін, вимагаючи зняти кашкет. Студент дав Глуханіну ляпаса. Глуханін вистрілив із револьвера й поранив студента в живіт.
Самара. Заарештовано, за розпорядженням слідчого, колишнього члена третьої Думи октябриста Ушакова, звинуваченого в розтраті продовольчих грошей, казенних, земських і загальземських організацій, на загальну суму понад 100 000 руб.
Харків. Сюди під посиленим конвоєм привезли партію сектантів-скопців, заарештованих у селі Огульцях Валківського повіту. Скопці в селі знайшли багато послідовників. Вони встигли оскопити 38 людей. Серед заарештованих 19 жінок.
Баку. У Балахнах до квартири керуючого промислом «Вотан» інженера Якубовича прийшли двадцятеро робітників для пояснень із приводу заявленого ним звільнення. Під час пояснень інженера Якубовича було вбито трьома пострілами.
Благовєщенськ. Селяни-старообрядники села Бірми, де на худобі чума, затято противляться ветеринарам, уважають чуму «від Бога» і карантинів не визнають. Чума занесена до області гуртом великого скотопромисловця Семерова. М’ясо хворої прирізаної худоби продавали якутам.
 
Події
 
Прохання самогубця
Учора вранці, біля залізничної станції Лігово, публіка, що проходила мимо, побачила зовсім оголеного чоловіка, котрий біг полотном залізниці. Добігши до парку Полежаєва, він кинувся у ставок і зник під водою. Витягли його вже мертвим. У записці, залишеній покійним біля одягу, він просить продати одяг і нагодувати голодних дітей. Прізвище самогубця Семенов.
Постраждали професійні свахи
В Одесі професійні свахи Ляпіс і Феллер у проханні, поданому миров. судді 1-ї дільн., заявили, що вони протягом півтора року на прохання пані Р. Голубчик шукали їй нареченого, за їхніми словами — «трудилися й ламали ноги», а в результаті, коли пані Голубчик обвінчалася із запропонованим ними нареченим, то наречена відмовилася сплатити обіцяні 100 руб. На доказ правильності позову свахи просили опитати двох свідків. До камери прийшли позивачка й відповідачка. Остання пояснила, що вийшла заміж не за того нареченого, якого їй рекомендували свахи. Мировий суддя, відмовивши в допиті свідків з боку позивачки, в позові обом свахам відмовив.
Новий вид спорту
Цими днями не рідкість було зустріти у вагонах київського трамвая представниць прекрасної статі, котрі обходять пасажирів і випрошують у них старі трамвайні квитки.
— Навіщо вам вони потрібні?
— Допомагаємо студентові, котрий на парі протягом трьох місяців має зібрати мільйон трамвайних квитків
Упорядкування візницького промислу
Наказом Київського градоначальника запропоновано приставам вжити дійових заходів для усунення порушень правил їзди містом і зобов’язати власників візництва підписками точно виконувати обов’язкову постанову, видану на цей предмет.
Наказом градоначальника оштрафовано: візника Григорія Журавльова на 15 р. за те, що перетнув шлях трамвая біля самого вагона, внаслідок чого було зіткнення, Карла Кюна на 15 р. за те, що ввійшов у вагон на ходу, Василя Єфремова на 100 р. за те, що стояв на рейках і, бачачи наближення вагона, навмисно не сходив зі шляху, Карла Разита на 10 р. за те, що ввійшов до вагона під час руху, вагоновода Олександра Кузьмука на 25 р. за те, що не зупинив вагон, незважаючи на те, що рейковий шлях був зайнятий легковим візником, Михайла Кондрашенока на 10 р. за те, що намагався ввійти у вагон під час руху.
Отруєння чоловіка
У земській лікарні Одеси помер днями кр. С.А. Воробйов, 38 років, отруєний своєю дружиною Анастасією. Остання заарештована й зізналася, що отруїла чоловіка навмисно залишками отрути, якою труїли тарганів, додавши при цьому: «Пиячив він, і як нап’ється, то завжди бив мене до півсмерті».
Втеча відомого Заїкина
З огляду на скандал, що стався вчора під час боротьби в Михайлівському манежі (борець Заїкин, схопивши призові гроші, втік з ними, не виконавши тієї програми, якою збиралися морочити публіку), за розпорядженням петербурзького градоначальника, подальша боротьба заборонена.
Увага, увага!
Пана, що переслідував даму 11 березня, у вівтор., о 1-й год. дня, по Вознесенському проспекту, від площі до Мещерської вул., просять відгукнутися через 4-те пошт. від., надавши кв. «Пет. Газ.» №8385. Лист візьму 16 березня.
 
Підготував Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.
(За матеріалами газет «Полтавский вестник», «Киевский телеграф», «Петербургская газета», «Речь», «Русское слово»).