Пам’ять генерал-лейтенанта Петра Шкідченка, який загинув 30 років тому в Афганістані, вшанували в Радомишлі — на його малій батьківщині. Заходи, пов’язані з цим, організували спільно місцева влада та колишні воїни-афганці. До міста з родиною прибув Володимир Шкідченко, син фронтовика, теж генерал, а на початку нинішнього століття — міністр оборони України.

У Радомишльському краєзнавчому музеї є куточок, який розповідає про бойові шляхи Петра Шкідченка. До Червоної армії його призвали 1939 року. 1941-го він закінчив Житомирське піхотне училище. Від самого початку Великої Вітчизняної війни бере участь у боях. Командував стрілецьким взводом, ротою, батальйоном. Тільки в 1941 році був чотири рази поранений. Друга війна Петра Шкідченка — радянсько-японська 1945 року. А третя — афганська. У червні 1980-го очолив групу управління бойовими діями при міністерстві оборони Афганістану. За півтора року взяв участь у розробці та проведенні 25 великих бойових операцій. Під час однієї, коли супротивник прорвався до командного пункту, особисто очолив контратаку — вона виявилася вдалою.

19 січня 1982 року був обстріляний вертоліт афганської армії, на борту якого в числі радянських військовослужбовців перебував і генерал Шкідченко. Куля влучила в командира екіпажу, Мі-8 під час вимушеної посадки на схилі гори перекинувся і загорівся. Офіційною версією загибелі Петра Шкідченка тоді була названа авіакатастрофа, правдиву інформацію обнародували тільки згодом. Учасник трьох війн не дожив до свого 60-річчя дев’ять місяців.

У 2000 році Петру Шкідченку посмертно було присвоєно звання Героя Росії.

Житомирська область.