Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації.
Метою даного законопроекту є зняття заборони на приватизацію теплоелектроцентралей (ТЕЦ) для подальшої реалізації програми їхнього технічного переоснащення, яку готує Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Її реалізація потребуватиме залучення недержавних інвестицій, що можливо досягти шляхом передачі державних підприємств — ТЕЦ в оренду чи концесію. При цьому однією з головних умов відповідних договорів буде виконання майбутнім орендарем чи концесіонером програми технічного переозброєння — переходу на альтернативні види палива — вугілля. Проте згідно з частиною 2 статті 4 Закону «Про оренду державного та комунального майна» нині заборонено передавати в оренду об’єкти державної власності, що мають загальнодержавне значення та не підлягають приватизації.
Враховуючи викладене, а також з метою виконання поставлених Президентом та урядом завдань на даний час виникла нагальна потреба у вилученні ТЕЦ з переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, та зняття відповідної заборони Законом України «Про приватизацію державного майна», йдеться в пояснювальній записці.
Під час розгляду цього законопроекту на засіданні Комітету з питань економічної політики народні депутати дійшли висновку, що за умови доопрацювання документа до другого читання його варто доповнити положенням, згідно з яким усі перелічені в проекті теплоелектроцентралі мають передавати в оренду чи концесію відповідно до Закону «Про особливості оренди чи концесії об’єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності».
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.