Пішли із життя ще двоє гірників із числа потерпілих внаслідок вибуху газоповітряної суміші на шахті «Північна» державного підприємства «Дзержинськвугілля». Помер 43-річний гірничий робітник очисного вибою та 39-річний майстер-підривник, у якого залишилася 17-річна донька. Таким чином, кількість жертв аварії досягла п’яти. Стан ще п’яти шахтарів, які перебувають в опіковому центрі Інституту невідкладної та відновної хірургії імені В. Гусака, залишається тяжким та вкрай тяжким. Для їхнього порятунку медики роблять усе можливе. 
 Торік у вугільній промисловості області було травмовано 2582 особи (в 2010-му — 3286). У 2011-му також було досягнуто найнижчого за останні одинадцять років показника виробничого травматизму зі смертельними наслідками — 1,7 випадку на один мільйон тонн вугілля. Водночас аналіз, проведений територіальним управлінням Держгірпромнагляду в області, свідчить, що три чверті всіх смертей на виробництві стається з організаційних причин: через порушення трудової та виробничої дисципліни, невиконання посадових обов’язків та інструкцій з охорони праці; ще 15 відсотків випадків сталися через технічні причини, а 8 відсотків — через психофізіологічні.
На підприємствах області запроваджено особливий режим нагляду. Про це повідомив начальник територіального управління Держгірпромнагляду Костянтин Дорофєєв. Увагу інспекторів привертають насамперед виробництва з високим ризиком травматизму. «Введення такого режиму я вважаю сьогодні необхідним. За попередніми висновками, причини загибелі людей унаслідок останніх нещасних випадків — організаційні. Мова про ненавченість робітників, а можливо, і про свідоме нехтування правилами безпеки. Отже, можна зробити висновки про повну бездіяльність відомчого нагляду».