У Кам’янці-Подільському на Хмельниччині та в однойменному районі активно розбудовують мережу бюветів доочистки води.
Перший бювет відкрили торік на День міста біля центральної поліклініки та лікарняних корпусів. Місце було вибрано вдало, якісною питною водою користуються пацієнти лікувального закладу. Фонтанчики виведені навіть в операційній. До кінця року кам’янчани взяли з бювета 300 кубічних метрів питної води, яка проходить багаторівневе доочищення та збагачення.
Місто приєдналося до програми «Питна вода України на 2006—2020 роки» з умовою 30-процентного співфінансування з місцевого бюджету. Й хоча місцева скарбниця не така багата, ніхто не заперечував щодо виділення коштів на цю статтю витрат. Місто п’є переважно з дністровського водогону.
— У нас немає такої загрозливої ситуації, як, до прикладу, на сході чи в Криму, — зауважує міський голова Михайло Сімашкевич, — але ж не чекати, коли вона настане. До втілення задуму в життя долучився депутат обласної ради Володимир Мельниченко, за що недавно удостоєний особливої нагороди — «комунального «оскара» міста.
Біля міського пологового будинку на Водохрещу теж перерізали символічну стрічку на порозі ще однієї установки доочистки питної води. Тут же функціонуватиме й міні-завод із бутилювання очищеної води в ємності по 20 літрів кожна.
Володимир Мельниченко розповів, що вже закупив за власний кошт близько 500 бутлів якісної води для потреб шкіл та дитячих садочків. Також за його сприяння для школярів та дошкільнят видано спеціальні картки, за якими можна набирати воду безплатно.
— Багато закладів та установ нашого міста користуються бутильованою водою різних фірм-дистриб’юторів, — розмірковує Володимир Мельниченко, — проте вона дорожча, ніж із бювета. Низка досліджень та аналізів засвідчують: «наша» справді є якісною та корисною.
Акцент програми спрямовано на лікувальні заклади, школи. В новому році ще один бювет почав діяти на території навчально-виховного комплексу №17 в найбільшому мікрорайоні міста. Спеціальні фонтанчики виведено в цьому закладі та сусідньому дитсадку №9. А мешканці «спального» мікрорайону зможуть набирати воду в бюветі за ціною 50 копійок за один літр. Вартість встановлення бюветів становила 755 тисяч гривень, тоді як збережене завдяки якісній воді здоров’я громадян не оціниш жодною сумою.
Треба зауважити, що й комунальні служби не дрімають: наразі в місті освоюють грант Світового банку на реконструкцію водомереж, підйомників водогону, водоочисних споруд. Усі ці заходи плюс додаткове очищення в бюветах забезпечать якісну воду для туристичного міста.
У села Довжок та Кам’янка теж прийшла очищена вода. У Довжку попередньо проклали водогін. Сільський бювет споруджували під контролем фахівців Інституту води та екології. У селах краю, де поверхневі води є джерелом питного водопостачання для значної більшості населення, очікують подальших кроків програми.
 
Кам’янець-Подільський.