Ранкове засідання 7 лютого
Учора стартувала десята сесія Верховної Ради України шостого скликання. На церемонії відкриття були присутні Президент України, Прем’єр-міністр, голови судів, НБУ, СБУ, Фонду держмайна, Вищої ради юстиції, Генеральний прокурор та інші високопосадовці, глави дипломатичних представництв іноземних держав, інші офіційні особи.
У виступі глава держави окреслив своє бачення розвитку держави, наголосивши, що Україна, як і увесь світ, перебуває у складних економічних умовах, важко, іноді із затримками та помилками, ми почали рух до модернізованої та успішної держави. Безумовно, в України є свої особливості, відзначив Президент, у політики модернізації є прихильники і критики, але, на його переконання, — правда на боці того, хто робить реальну справу і змінює життя на краще. Як приклад глава держави навів те, що попри складності, які переживає увесь світ в умовах глобальної кризи, в минулому році ми забезпечили зростання ВВП на 5,2%, і цей добрий показник свідчить про поступове відновлення потенціалу країни. «У 2011 році національна економіка продемонструвала здатність до розвитку, а держава — свою спроможність забезпечувати такий розвиток.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин у своєму виступі заявив, що сьогодні на порядку денному — питання міжнародного авторитету України, тож український парламент має особливо відповідально поставитися до рекомендацій євроструктур, зокрема, останньої резолюції ПАРЄ, щоб уникнути санкцій до України.
Депутати затвердили порядок денний десятої сесії Верховної Ради, до якого включено майже 860 питань.
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова під час представлення у парламенті щорічної доповіді про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні заявила, що останнім часом ситуація погіршилася. І основною проблемою є бідність: майже кожен восьмий українець може бути віднесений до категорії надзвичайно бідного або злиденного населення, в стані «гострого соціального відторгнення» перебувають майже 40% домогосподарств України. «Люди не мають можливості повною мірою брати участь у суспільному житті через свою бідність, через відсутність базових знань та можливостей», — наголосила Омбудсман. «Українським феноменом», за словами Н. Карпачової, є бідність працюючого населення та пенсіонерів.
Ще однією проблемою Уповноважений назвала невиконання судових рішень — на сьогодні в державі не виконується близько 33% судових рішень, у тому числі критичною є ситуація щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини. Проблемними залишаються і питання зловживання судами та правоохоронними органами правом на арешт, умови утримання засуджених у місцях позбавлення волі. «Україна потребує не будівництва нових в’язниць, а припинення зловживання правом на арешт», — підкреслила Н. Карпачова. Омбудсман також визнала, що українські медіа працюють під тиском «фінансової цензури».
Під час запитань народних депутатів до Омбудсмана було багато політичних, зокрема, щодо арешту Ю. Тимошенко. Депутати від опозиції вважали, що Н. Карпачова мала б втрутитися у судовий процес, однак на це вона відповіла, що діяла у межах закону.
Народні обранці ухвалили низку законопроектів у першому читанні: про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про засади запобігання і протидії корупції», законопроекти про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, про реформування та вдосконалення дозвільної системи у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціональне і невиснажливе використання природних ресурсів та екологічну безпеку, зменшення регуляторного тиску на суб’єктів господарювання, про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» (щодо документів дозвільного характеру), про внесення змін до статті 46 Закону «Про автомобільний транспорт» (щодо перевізників-претендентів).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua