Крім того, місцева влада стимулюватиме організацію притулків для тварин
Депутати Дніпропетровської обласної ради багато уваги приділили охороні природи та навколишнього середовища.
Зокрема, вони затвердили Червоні списки тварин та рослин відповідно до переліку, викладеного в наукових звітах «Червона книга Дніпропетровщини. Рослинний світ» та «Червона книга Дніпропетровщини. Тваринний світ».
До Червоного списку рослин увійшов 451 вид, а до Червоного списку тварин — 423 види. Серед першого — підсніжники, проліски, конвалії, волошки та чебрець. У другому числяться джмелі та ящірки, лелеки, лебеді й орли, бобри, видри, ховрахи, сарни й лосі та ще десятки інших, можливо, не таких помітних, але не менш цінних видів. Заплановано також створення «банків» для збереження генофонду окремих представників тваринного й рослинного світу та розведення їх у спеціальних умовах (зоологічних парках, розплідниках, ботанічних садах тощо).
Ще один крок у напрямі збереження навколишнього середовища зробили депутати, прийнявши рішення про створення двох ландшафтних заказників.
— Мережа природно-заповідного фонду регіону сьогодні менша за загальноукраїнський показник. А враховуючи високий рівень концентрації промислових підприємств, вона має вдвічі перевищувати національний рівень і дорівнювати 8—11 відсоткам загальної площі області, — вважає голова обласної ради Євген Удод. — Цього року ми вже створили вісім заказників загальною площею 8,06 тисячі гектарів у Покровському, Межівському та Павлоградському районах. Тепер створюємо ландшафтні заказники місцевого значення «Старокасьянівський» на території Покровського району (загальною площею 3504,2 га) та «Грушівка» на території Томаківського району (загальною площею 137,5 га).
Під час пленарного засідання депутати також затвердили Програму соціально-економічного і культурного розвитку області і бюджет на 2012 рік, Програму розвитку місцевого самоврядування та Програму сприяння громадянській активності в розвитку територій на 2012—2016 роки, прийняли рішення про вступ Дніпропетровської області до Асамблеї європейських регіонів та затвердили план роботи Дніпропетровської обласної ради VІ скликання на наступний рік.
Одним із питань, які внесено до порядку денного майбутньої сесії обласної ради, стало прийняття регіональної Програми поводження з безпритульними тваринами.
— Актуальність цієї новації, — зазначив голова обласної ради Євген Удод, — зумовлена необхідністю системно вирішувати це гостре для міст і районів області питання. Програма стимулюватиме створення притулків для тварин та покликана змінити ставлення людей до цієї проблеми на більш гуманне. Під час її підготовки було детально вивчено європейські практики, а також враховано думку і пропозиції представників профільних громадських організацій, що мають досвід роботи в цій площині.
 
Дніпропетровська область.