Хоча працівників органів місцевого самоуправління у нас й іменують шанобливо «слугами народу», від них дуже рідко можна дочекатися самопожертви заради загального добра. Набагато частіше чиновники прагнуть розпорядитися майном громади у власних корисливих інтересах, аніж примножувати його. Тому просто дивовижним на цьому сумному тлі видається вчинок сільського голови Подо-Калинівки Цюрупинського району Херсонщини Сергія Шургая. Свій службовий кабінет у сільраді Сергій Миколайович майже рік тому без будь-яких умов віддав для потреб фельдшерсько-акушерського пункту, і тепер у ньому приймають хворих!
Сталося це, звісно, не від хорошого життя. У січні 2011 року через коротке замикання електромережі в Подо-Калинівці вщент згоріло старе приміщення фельдшерсько-акушерського пункту — від дерев’яного фінського будиночка залишилися самі головешки. Тим часом хворих у селі на 1700 мешканців не бракувало, і їздити по допомогу до райцентру (а це година в один бік на автобусі) їм було не до снаги. Тож Сергій Шургай поміркував та й віддав для роботи ФАПу персональний кабінет, де нині ведуть прийом фельдшер, акушер та медсестра.
— Моя робота — серед людей, у селі, тож і до того часу в кабінеті не затримувався. Якщо треба скласти якийсь документ, сідаю за стіл когось із підлеглих працівників апарату сільради, і цього мені задосить, — скромно пояснює сільський голова. — Утім, сподіваюся, незабаром ФАП переїде в комфортніші умови.
Під новий ФАП обрали колишню радгоспну контору, однак вона потребувала капітального ремонту, а грошей на нього в сільській скарбничці «не нашкребли» — торік дефіцит коштів на соціальні потреби тут досяг 374 тисяч гривень. Довелося просити допомоги, де тільки можна.
До речі, новий ФАП буде набагато кращий та комфортніший порівняно з його попередником. Тут свої двері для хворих відкриють дванадцять кабінетів, у тому числі і стоматологічний. У перспективі на базі фельдшерсько-акушерського пункту планують організувати ще й власну лабораторію для проведення найпростіших аналізів.
 
Херсонська область.