Донецька міліція запевняє, що за вбивство п’яти осіб у відділенні ПриватБанку заарештували тих, кого й треба. Родичі не вірять
Камери спостереження, встановлені у відділенні ПриватБанку в Донецьку, де 29 грудня були вбиті один охоронець та четверо співробітниць, не вели запису взагалі. Про це повідомив журналістам у п’ятницю начальник Головного управління МВС України в Донецькій області Віктор Дубовик.
«Системника» комп’ютерного не було. Чому — з’ясовуємо, призначено експертизу. Запис нікуди не вівся. Був просто домофон, який показував, хто прийшов, і відеокамери, які не писали», — розповів керівник обласної міліції. «Картинку» з камер міг спостерігати на моніторі охоронець банку, однак відео не зберігалося.
Як повідомлялося раніше, за підозрою у скоєнні вбивств 31 грудня були затримані двоє донеччан, 32 та 30 років. Представники міліції розповіли, що знайшли низку доказів, яких виявилося достатньо для пред’явлення обвинувачення затриманим. Зокрема, заарештовані сказали, куди викинули зброю, і саморобні пістолети були знайдені на дні ставка, глибина якого сягає чотирьох метрів. Правоохоронці також кажуть, що встановили, де було виготовлено зброю та хто її продав обвинувачуваним, а експерти знайшли на зброї додаткові докази, які свідчать проти зловмисників.
Перед початком прес-конференції до будівлі обласної міліції прийшли мати та сестра Максима Рудичева — одного з двох обвинувачуваних. Сестра Марина Садигова тримала в руках саморобний плакат із гаслом «Мій брат — не вбивця». Родичі приїхали, щоб привернути увагу журналістів.
«Ми хочемо, щоб вони (міліція. — Авт.) заново почали всі слідчі дії, але в присутності нашого адвоката. Я вважаю, було повне порушення в такому тяжкому злочині», — заявила мати обвинувачуваного Наталія Рудичева. Вона стверджує, що до участі у справі її сина шість днів не допускали адвоката. Крім того, родичі обурені фактом оприлюднення фрагменту відеозапису слідчого експерименту — його продемонстрували журналістам на прес-конференції міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. «Чому не показують слідчий експеримент другої людини, яка також начебто брала участь у цьому злочині? Чому показують лише мого брата? Він був побитий, я особисто його бачила. Мій брат не винен. Нехай вони за законом ведуть цю справу, а не заробляють собі «зірочки» на погони», — сказала Марина Садигова.
Звинувачення родичів у порушенні прав затриманих у міліції відкидають.
«Захисники були запрошені до затриманих із першої хвилини, — заявив начальник слідчого управління обласної міліції Сергій Корона. — Навіть до допиту в них була можливість поспілкуватися із захисником. Згодом з’явився ще один адвокат, який заявив у пресі, що його не допускають. Але без бажання та письмової заяви підозрюваного чи обвинувачуваного це зробити неможливо. Обвинувачуваний написав заяву, що прийме рішення тільки після особистої бесіди із захисником. Така можливість була надана, після чого цей адвокат за особистою заявою обвинувачуваного був допущений і бере участь у справі».
Правоохоронці також заперечують факт побиття затриманого Максима Рудичева. «Після того, як було оприлюднено запис свідчень сестри, що вона бачила брата побитим, ми того ж дня повторно обстежили підозрюваного. Експерти, як і сам підозрюваний, заперечили застосування будь-яких насильницьких дій», — пояснив Сергій Корона.
Керівництво обласної міліції не стало оприлюднювати додаткові докази причетності обвинувачуваних до злочину, зазначивши, що від цього залежить безпека свідків. За законом, на розслідування справи відводиться два місяці, за необхідності цей термін може бути продовжено.