Мода на масштабні заготівлі на зиму потроху відходить у минуле, оскільки сьогодні за будь-якої пори року в магазинах можна купити свіжі овочі та фрукти. Але картоплею традиційно намагаються запастися на всю зиму, бо дорожчатиме з кожним наступним місяцем, а коли вдарять морози, можуть і зіпсовану підсунути... Активно беруть також капусту (щоб заквасити) та цибулю.
За доступнішими цінами пропонують овочі на традиційних суботніх сільськогосподарських ярмарках «Золота осінь». Районні «продуктові інтервенції» дають можливість придбати товар дешевше, ніж за нього правлять на звичайних ринках Івано-Франківська. Люди масово скуповують сітками та мішками ярмаркові картоплю по 1 гривні 80 копійок, цибулю за 2,30, моркву за 2,50 чи 3 гривні, буряк за 2, капусту за 1 гривню 30 копійок. Як правило, в інші дні на базарі все це коштує майже на гривню дорожче: картопля — 2,60, цибуля, буряк та морква — під три гривні, білокачанна — дві. Окрім продуктів, на ярмарках за помірну ціну можна придбати й різноманітні саджанці. За яблуневі правлять по 25 гривень, за смородину — по 10, а малину взагалі можна купити за 5 гривень.
Витратившись на дорогу, привезену з районів продукцію селяни за будь-яку ціну намагаються розпродати, щоб не повертатися з нею додому. Адже власникам дрібних господарств часто ніде зберігати городину...
Своєрідний демпінг з боку сільськогосподарських товаровиробників, звичайно, не до душі власникам постійних торговельних точок. Останні із сумом спостерігають за людським мурашником біля заїжджих машин. І вже наступного дня намагаються відігратись за втрачені прибутки: так, на найближчому від мого будинку ринку в неділю за кіло моркви правили аж чотири гривні.
Івано-Франківська область.