Перед будівлею управління Пенсійного фонду в Донецьку знову чорнобильці (на знімку). На відміну від минулорічної акції протесту, коли ліквідатори розбили наметове містечко та оголосили голодовку, нині немає ні наметів, ні гасел. Колеги обговорюють розмір пенсій, які вони отримали після 1 січня. Як і передбачалося, обіцяне урядом підвищення торкнулося не всіх. У програші опинилися ті, кого відправляли в зону через військкомати: у цих людей не було заробітку, вони лише виконували обов’язок перед Батьківщиною. Тепер же розмір пенсій безпосередньо залежить від розміру зарплати під час роботи в Чорнобилі.

«У мене в роті було п’ятеро солдат строкової служби. Чому я отримую пенсію в 6700 гривень, а ці хлопці — по 1400 гривень? — обурюється Володимир Деркач, який був комендантом наметового містечка під час минулорічної акції чорнобильців. — Де соціальна справедливість, про яку говорив Азаров? Ми вимагаємо скликання позачергової сесії обласної ради, на яку потрібно запросити Прем’єр-міністра, і нехай він розповість, як призначав пенсію ліквідаторам Донецької області. Влада просто не розуміє, що цими діями плює людям в очі».

 

За словами Деркача, чорнобильці готують колективний позов до Європейського суду з прав людини, вимагаючи виконання рішень судів щодо виплат пенсій у встановленому законом розмірі (для інвалідів-ліквідаторів І групи — 10 мінімальних пенсій, ІІ групи — 8 мінімальних пенсій, ІІІ групи — 6 мінімальних пенсій). Цей позов підтримали близько 370 осіб. Як відомо, Конституційний суд визнав законним встановлення розміру державних виплат певним категоріям пільговиків, виходячи з можливостей бюджету. «Але Конституційний суд не зазначав, що рішення суду, винесені в 2007 році, скасовані, — заявив чорнобилець Володимир Сумароков. — Конституція чітко вказує, що рішення судів, винесені іменем України, обов’язкові для виконання на всій території України. Ніхто цю норму не скасовував».

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (Укрінформ).