Парламентська хроніка

Ранкове засідання13 січня
 
У  п’ятницю під час години запитань до уряду на запитання народних депутатів, зокрема щодо газових переговорів, мав відповідати міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. Як повідомив головуючий, у зв’язку з блокуванням роботи парламенту під час вечірнього засідання у четвер, передбачити, як розгортатимуться події зранку, ніхто не міг. Тож, пояснив В. Литвин, не було потреби запрошувати уряд. Водночас глава парламенту повідомив, що Кабінет Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром запрошений на закриття сесії, яке орієнтовно мало відбутися о 13-й годині.
Після оголошення депутатських запитів сесія зняла з розгляду проект Кримінально-процесуального кодексу. А згодом включила до порядку денного відповідний президентський проект.
Потім на вимогу двох фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» було оголошено перерву для проведення консультацій. Голова Верховної Ради запросив керівників фракцій на нараду. Тим часом бютівці спробували оточити парламентську трибуну, проте їм перешкодили регіонали. Щоправда, відбувалося все це доволі мирно, без ексцесів.
Як повідомив лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін, на засіданні йшлося про створення ТСК щодо Юлії Тимошенко. Парламентська комісія, сказав він, мала з’ясувати, що насправді відбулося з екс-прем’єром у ніч з 6 на 7 січня. Допомогти в цьому мав відеозапис із камер спостереження. Проте більшість відмовилася підтримувати створення ТСК. 
Наступним депутати розглянули питання про відкликання Андрія Шевченка («БЮТ-«Батьківщина») з посади голови Комітету з питань свободи слова та інформації. Доповідала питання перший заступник голови комітету Олена Бондаренко (ПР). Вона звинуватила голову в нечесності та безвідповідальності. «Зловживання службовим становищем, підробка документів, цензурування скарг, які надходять до комітету, а також перешкоджання діяльності інших депутатів через своє одноосібне рішення по комітету» — такі звинувачення на адресу А. Шевченка закинула О. Бондаренко. Він ці звинувачення сприйняв «як чорну мітку від більшості і як визнання того, що ми робили правильну справу».
«Якщо сьогодні станеться відставка, я особисто вважатиму її «Четвертим телетріумфом» (депутат уже має три нагороди в галузі журналістики), як внесок за те, що ми разом намагалися боротися за свободу слова в цій країні», — наголосив він. 
Насамкінець депутат зауважив: «Не всіх можна купити посадою і залякати відставкою». Врешті, за відставку Андрія Шевченка з посади голови Комітету з питань свободи слова проголосувало 245 депутатів (Партія регіонів — 187; «БЮТ-«Батьківщина» — 0; «НУ—НС» — 2; КПУ — 25; Народна партія — 20; «Реформи заради майбутнього» — 1; позафракційні — 10). Відразу після цього лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, звертаючись до бютівців, попросив подати нову кандидатуру на цю посаду і пообіцяв, що більшість її підтримає. Андрій Кожем’якін запропонував на цю посаду знову Андрія Шевченка. Тож, схоже, порозуміння у цьому питанні так і не буде знайдено.
Потому депутати зосередилися на розгляді питань порядку денного. Зокрема, у другому читанні та в цілому було ухвалено проект закону про Державну програму приватизації та зміни до деяких законів з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2011—2014 роки. Сесія також ухвалила низку ратифікаційних питань. Крім того, депутати відтермінували введення в дію закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних» до липня 2012 року.
Підсумовуючи роботу парламенту протягом дев’ятої сесії шостого скликання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, зокрема, зауважив, що ця сесія була однією з найпродуктивніших.
Голова Верховної Ради повідомив також, що збільшилася кількість законопроектів, які парламент повертає до Кабінету Міністрів на доопрацювання. «Це є свідченням того, що в нас є резерви і можливості для поглиблення нашої співпраці», — зауважив він. Водночас Володимир Литвин привернув увагу до того факту, що за час дев’ятої сесії з вересня по грудень 2011 року економія заробітної плати народних депутатів становила 1 млн. 660 тис. грн. Це відбулося через те, що деякі депутати не відвідували пленарні засідання.
Нині, за словами глави парламенту, у Верховній Раді перебуває майже 900 законопроектів, з яких — 134 вже пройшли перше читання. Тож він звернувся до комітетів з проханням забезпечити ритмічну роботу для того, щоб з лютого депутати отримали підготовлені до розгляду законопроекти. Володимир Литвин переконаний: «Верховна Рада України під час цієї сесії підтвердила: вона є свідченням того, як важко, болісно відбувається діалог і досягається компроміс». За це голова вдячний усім фракціям і всім депутатам. «Таким чином, Верховна Рада, яку критикують, і справедливо, забезпечує необхідну рівновагу в українському суспільстві. І зрозуміло, що наступна сесія буде випробовуванням для парламенту. З огляду на внутрішні та зовнішні виклики, а також старт виборчої кампанії», —підсумував він.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив дев’яту сесію шостого скликання закритою.
Наступне пленарне засідання відбудеться  7 лютого 2012 року.
Тетяна Бахтеєва, Володимир Макеєнко, Олександр Єфремов.
 
Арсеній Яценюк, В’ячеслав Кириленко, Олег Гуменюк.
 
 
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.