Парламентська хроніка

Ранкове засідання 11 січня
 
У сесійній залі зареєструвалися 392 народні депутати. Пленарне засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Тим часом під головуванням керівника парламенту Володимира Литвина та за участі представників міністерств і відомств тривало засідання погоджувальної ради. Відбувалося воно на вимогу двох фракцій — «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС», яку депутати висловили напередодні, на вечірньому засіданні.
Під час наради опозиціонери намагалися з’ясувати, що насправді сталося з Юлією Тимошенко. Нагадаємо, у вівторок було поширено інформацію, що екс-прем’єр дві години була непритомна. Як повідомив «бютівець» Сергій Міщенко, представники пенітенціарної служби визнали, що над ліжком засудженої встановлено відеокамеру. Депутат сказав, що фракції меншості вимагають створити слідчу комісію, щоб дослідити всі матеріали, і закликав депутатів підтримати це рішення.
У свою чергу Голова Верховної Ради В. Литвин зазначив, що відбулася гостра дискусія, «яка, очевидно, дасть змогу нам більш виразно знати і відчувати проблему».
Щойно головуючий оголосив до розгляду законопроект про мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення (згодом сесія його відхилила), як голова фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін попросив спочатку вирішити питання про внесення законопроектів до порядку денного. Проте цю пропозицію підтримали лише 140 депутатів. Результати голосування А. Кожем’якін пояснив тим, що більшість не хоче включати до розгляду проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу щодо гармонізації національного кримінального законодавства з Конвенцією ООН проти корупції. На аргументи Голови Верховної Ради: якщо активно працюватимемо — дійдемо до цього питання, і на пропозицію продовжити пленарне засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного «бютівці» не відреагували. На знак протесту вони залишили сесійну залу. Тож сформований за ініціативою меншості порядок денний депутати розглядали фактично без представників опозиції.
Сесія за скороченою процедурою розглянула низку документів, які стосувалися змін до Закону «Про вищу освіту». 
Натомість сесія підтримала зміни до Регламенту Верховної Ради (щодо суб’єктів права законодавчої ініціативи стосовно денонсації міжнародних договорів України). Ці зміни передбачають, що законопроекти про денонсацію міжнародних договорів на розгляд Верховної Ради мають право вносити або Президент, або Кабінет Міністрів. Досі таке право мали й народні депутати.
На початку ранкового засідання депутати привітали з днем народження Олексія Бабуріна та з 50-річним ювілеєм Сергія Андроса.