Парламентська хроніка

Ранкове засідання 10 січня
 
Під час виступів від фракцій пролунало багато зауважень до урядового законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу. Голова Верховної Ради Володимир Литвин запевнив народних депутатів, що цей законопроект розглядатиметься лише після заслуховування інформації міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка щодо газових перемовин між Україною та Росією. В. Литвин наголосив, що під час години запитань до уряду будуть присутні всі члени Кабінету Міністрів, і народні обранці зможуть сформувати чітку позицію щодо законопроекту про реформування нафтогазового комплексу.
А остаточний варіант законопроекту про ринок земель, зазначив В. Литвин, має узгодити Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин. Минулого тижня відбулися засідання робочої групи, а після підготовки тексту документа буде проведено засідання погоджувальної ради для обговорення цього важливого законопроекту, і лише опісля його розглядатимуть у сесійній залі.
У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до статті 292 Кримінального кодексу України, який передбачає посилити відповідальність за втручання в роботу трубопроводів. Під час обговорення депутати зауважували, що випадки несанкціонованого втручання в роботу трубопроводів почастішали.
Ще одним законопроектом, який 292 голосами схвалено за основу, Верховна Рада пропонує підвищити розміри адміністративних штрафів за порушення законодавства про охорону праці та охорону надр до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
У першому читанні підтримано й урядовий законопроект про внесення змін до Закону «Про Національний архівний фонд та архівні установи».
Поправки до деяких законів щодо врегулювання окремих питань у сфері інтелектуальної власності, запропоновані урядом, на перший погляд мали суто технічний характер. Передбачається систематизувати та упорядкувати державну політику в сфері інтелектуальної власності в одному центральному органі виконавчої влади — Державному департаменті інтелектуальної власності. Однак, на думку голови Комітету з питань культури та духовності Володимира Яворівського, проблема значно ширша: у результаті корупції серед митників піратські диски завозять до України «фурами», мільйонами, їх можна вільно придбати на будь-якому базарі і жодні закони «інтелектуальним піратам» — не завада.
Депутати відхилили законопроект про внесення змін до Закону «Про виноград та виноградне вино» (щодо підприємств вторинного виноробства), зазначаючи під час обговорення, що Україна славетна власними виноробними традиціями, які варто розвивати, а не завозити імпортне порошкове вино, яке ще й може бути небезпечним для здоров’я. Не знайшли підтримки в сесійній залі й законопроекти про посилення відповідальності за зайняття проституцією та підвідомчість відповідних справ, щодо відповідальності засуджених за ухилення від відбування покарання, призначеного у порядку заміни покарання більш м’яким та інші.
На початку пленарного засідання головуючий оголосив про входження колишнього «бютівця» Романа Забзалюка до складу депутатської групи «Реформи заради майбутнього». Депутати вітали із днем народження своїх колег — Ігоря Алексєєва (КПУ), Юрія Воропаєва та Ірину Горіну (Партія регіонів).
Сергій Сас, Леонід Грач, Андрій Сенченко.
 
Ярослав Сухий, Валерій Крайній.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.