Це на 9 відсотків більше, ніж торік. «Востаннє така цифра в нас була в 2000 році, після того — падіння, зараз нарощуємо видобуток», — похвалився перед журналістами міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, який провів нараду в Донецьку. До загального обсягу підприємства, які підпорядковані міністерству, внесли половину. Інша половина — заслуга недержавних шахт. Їхня частка збільшуватиметься, адже в галузі взято курс на роздержавлення шляхом приватизації та передачі підприємств до оренди чи концесії.
«Приватні інвестиції повинні прийти до цього сектору, який відзначається особливою капіталомісткістю, — заявив міністр. — В уряді покладають великі надії на іноземні інвестиції з Китаю: на стадії завершення перебуває перший кредит на 85 мільйонів доларів на реконструкцію шахти ім. Мельникова державного підприємства «Лисичанськвугілля».
Загалом наступного року в галузі розраховують залучити інвестиції на суму понад 3,7 мільярда гривень — через банківське кредитування, випуск облігацій державних вуглевидобувних підприємств, співпрацю з іноземними компаніями. Для порівняння: у 2011-му до галузі прийшли майже 1,7 мільярда гривень інвестиційних ресурсів. Це дозволило провести технічне переоснащення, підготовку та введення в дію нових очисних вибоїв. Міністр також пообіцяв, що наступного року зросте обсяг видобутку українського природного газу: зокрема, на шельфі його видобуток збільшиться на 8 відсотків.
Журналісти поцікавилися у міністра долею шахти імені Бажанова в Макіївці, де влітку цього року сталася велика аварія із людськими жертвами — обвалення копра.  «Шахта буде відновлена за 14 місяців, обсяг фінансування — 222 мільйони. Старт робіт розпочнеться наприкінці січня з моменту затвердження Кабінетом Міністрів списку витрат», — повідомив Юрій Бойко. 
За інформацією міністерства, середньомісячна заробітна плата працівників вуглевидобувних підприємств за 11 місяців зросла на 18 відсотків — до 5134 гривень. Водночас, як повідомляли представники профспілок, критичною є ситуація із виплатою заробітної плати шахтобудівникам: за кілька днів до Нового року вони ще не отримали зарплату за жовтень.
Донецька преса активно обговорює той факт, що на робочу нараду за підсумками року вугільні «генерали» приїхали на автомобілях вартістю 50—100 тисяч доларів, а розмова міністра з підлеглими була закритою для журналістів. Ще на початку цього року під час аналогічної наради представники преси мали можливість перебувати в залі засідань і вислухати різні точки зору.