Парламентська хроніка
 
Ранкове засідання 23 грудня
 
Під час учорашньої години запитань до уряду народні депутати мали можливість поспілкуватися з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим та міністрами фінансів і внутрішніх справ Федором Ярошенком та Віталієм Захарченком. За попереднім планом міністр фінансів мав відповідати на запитання, котрі в основному стосувалися ухвалення держбюджету на 2012 рік. Та оскільки напередодні цей документ було прийнято, то Ф. Ярошенко в основному уточнював деякі його показники: стосовно соціального захисту, повернення знецінених заощаджень, фінансування будівництва доріг та підтримки агропромислового комплексу.
А от міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко повідомив, що попередньо до нього надійшло 13 письмових запитань, які в основному стосуються однієї тематики — дій міліції під час акцій протесту чорнобильців у Донецьку, Харкові та в Києві під час суду над Юлією Тимошенко.
Зокрема, у відповідь на запитання: «Чим керуються працівники органів внутрішніх справ, коли вони ігнорують вимогу народних депутатів відрекомендуватися, не кажучи вже про те, щоб показати посвідчення?» — міністр продемонстрував відео бійки народних депутатів з міліціонерами. Цим він хотів сказати, що іноді працівники міліції не мають змоги не тільки показати посвідчення, а й відрекомендуватися. А загалом, що стосується права на мирні зібрання, то міністр заявив, що завжди відстоюватиме право громадян збиратися мирно, без зброї для проведення мирних зібрань та що тільки суд може їх заборонити. А от якщо така заборона суду існує, то міліція робитиме все, щоб мітинги відбувалися у відповідності з Конституцією та рішеннями судів. «Та чи можна назвати мирними дії громадян, котрі завдали тілесних ушкоджень працівникам міліції?» — запитав міністр та на підтвердження цього знову продемонстрував відео, на якому зафіксовано, як чорнобильці та афганці руйнують огорожу біля Верховної Ради. Тож він заявив, що міліція просто зобов’язана припиняти такі незаконні дії, бо мирні акції не повинні супроводжуватися бійками, пошкодженням майна та перекриттям доріг. Оцінюючи дії міліції в Донецьку, коли під час акції чорнобильців загинув Геннадій Конопльов, міністр повідомив, що акція чорнобильців відбувалася всупереч рішенню окружного Адміністративного суду. При цьому він зазначив, що намет, де перебував Конопльов, демонтувала не міліція, а представники МНС. Що стосується причин смерті Конопльова, то В. Захарченко зазначив, що правову оцінку діям міліції вже дала прокуратура, яка вини правоохоронних органів не встановила. З огляду на це міністр заявив, що міліція і надалі не допускатиме порушень правопорядку. 
Саме ця відповідь дала підстави Володимиру Філенку («БЮТ-«Батьківщина») зробити висновок, що, вочевидь, міліція і надалі «продовжуватиме охороняти мітинги Калашникова», не даючи при цьому змоги пройти до приміщення суду захисникам Юлії Тимошенко. В. Захарченко у зв’язку з цим нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила в першому читанні законопроект про мирні зібрання, та зазначив, що Міністерство внутрішніх справ вже подало до нього свої пропозиції та хотіло б, щоб Верховна Рада якнайшвидше ухвалила цей документ. «Там буде виписано права і обов’язки як учасників мирних зібрань, так і правоохоронних органів. І тоді ми не ставитимемо один одному запитань», — підсумував міністр.
Після цього народні депутати ухвалили постанову про календарний план проведення десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Також було ухвалено низку законів: про внесення змін до закону України «Про Антимонопольний комітет України» (щодо оптимізації складу комітету); про внесення змін до статті 5-ї Закону України «Про судовий збір» (стосовно включення до переліку пільгових категорій державного матеріального резерву) та про внесення змін до держбюджету на 2011 рік (щодо кошторисних призначень Держкомстату). Верховна Рада на пропозицію Президента відхилила закон «Про морські порти України» та схвалила поправку до Угоди про заснування Чорноморського банку торгівлі та розвитку. 
На початку засідання вітали з днем народження Олексія Кунченка та Володимира Лемзу.