«В гостях добре, а вдома краще», «Добре жити на М’ясоїдівській», «Ключик до твого серця», «Годувальниця», «Рот птичий, живіт бичий», «Сія ложка во благо живота» — такими розмаїтими висловами промовляють... ложки Анатолія Івановича Домбровського (на знімку).

 

Самобутній майстер-ложкар проживає на станції Білино Балтського району. Він перший з роду Домбровських захопився різьбленням ложок. За 20 років зумів удосконалити своє ремесло і перетворити звичайну ложку на витвір мистецтва. Серед його виробів жоден не повторює інший. Усі вони різні за призначенням (і їсти, і дарувати як сувенір), розмірами (є «гулівери», є й «дюймовочки»), формою, підписами. Крім того, прикрашає ложки потішними малюнками у вигляді макітри з варениками, кільця ковбаски. Використовує деревину липи, берези, ясеня, груші. Наприклад, ложка-веретено має напис: «Хочеш жити, умій вертітись», у вигляді граблів — «Не наступай двічі». Є й  «парована» ложка для закоханих з написом «Два життя — у вузлик». Словом, вироби майстра — це джерело народної мудрості.

— Звичайно, мене радує, що ложки мають не лише господарське призначення, а й викликають усмішки. А ще ложка — це символ ситості, добробуту і достатку. Вона також символізує міцність сімейних стосунків. Напевне, тому люди їх охоче купують для себе чи в подарунок, — щиро зізнається Анатолій Домбровський. — Наші предки вважали, що дерево заспокоює душу, приносить в будинок тепло і затишок. Подружній парі слід пам’ятати про злагоду в оселі, якщо вони бажають прожити разом довгі роки.

Творча скарбниця майстра має й художні полотна, на яких рідні краєвиди, сюжети. Його запрошують на оздоблення приміщень. Роботи Анатолія Домбровського стали окрасою багатьох виставок прикладного мистецтва Одещини, відомої одеської Гуморини.

Крім усього, плекає Анатолій Іванович вдома кактус, який дістався 40 років тому у день народження від бабусі зі словами: «Живи, синку, сто років, як ця рослина». Скільки тоді було літ вазону, він не знає. Але за цей час він досяг майже двометрової висоти і важить понад 10 кілограмів! Може, був би й більший, та господар корегує розміри, щоб рослина в стелю не вперлася. До того ж, вживає молоде листячко (каже, що воно корисне при хворобах шлунка). Можливо, тому митець здоровий тілом і духом і повний творчих задумів.

Одеська область.

Фото автора.