Уже четверте покоління Купневичів зі Словечного Овруцького району береться до благородної справи розведення і збереження поліських лісів. У Словечанському лісгоспі цю родинну династію добре знають і шанують. Ще батьки Михайла Станіславовича Купневича — Євгенія та Станіслав —  плекали ліс у рідному краї. І сам Михайло 33 роки тому закінчив Малинський лісотехнічний коледж і працює інженером у господарстві. Його діти теж трудяться в цій галузі: син Руслан — директор виробництва, донька Людмила — кухар лісгоспу. П’ятеро онуків — Станіслав, Маргарита, Михайло, Анастасія і Сніжана — ще школярики, але й вони вже топчуть дідову стежину, беруть участь у роботі Словечанського шкільного лісництва.

Нещодавно на обласному зльоті таких лісництв, який відбувся в Малині на території лісотехнічного коледжу, онуки Михайла Станіславовича представили розповідь про свою лісничу родину, зазначивши: в навчальному закладі, який закінчував їхній дідусь, збереглися доріжки, що їх він мостив. Юні Купневичі попередили викладачів: «Років за п’ять чекайте й нас на навчання!». Діти подарували коледжу великий фотознімок, на якому онук Станіслав обіймає дуба, а поряд — рядки з вірша, написаного дідусем. Станіслав продекламував його присутнім. Особливо гордо вимовляв такі строфи: «Іде чергова зміна поколінь: змужніли діти, та й онуки стали вже на ніжки і радо топчуть дідові доріжки».

***

На зльоті шкільних лісництв, який проходив удвадцятьшосте і де змагалися 18 команд із різних районів області, були юні представники не однієї лісничої династії. За свого онука — семикласника Олексія — вболівав під час теоретичних та спортивних змагань мисливствознавець Ємільчинського лісгоспу Григорій Яценко.

— Я здобув десять із десяти можливих балів, коли розповідав про звірів у наших лісах, — розказав Олексійко. — Це дідусь мені багато розповідав про них, тому я й зміг так гарно відповісти.

Онук Григорія Степановича і на торішніх змаганнях юних лісників був призером. Він добре знає ліс, бо з дідом обійшов усі його куточки і переймає його таємниці з догляду за деревами та знання про місцеву фауну і її охорону. Разом з дідусем бере участь у рейдах лісовими угіддями. До речі, Юрій Яценко — батько Олексія і син Григорія Степановича — працює старшим майстром лісу.

*** 

Вчетверте бере участь у змаганнях шкільних лісництв і Світлана Литвин зі Словечного. Вона розповідає: «Цікавлюся дендрологією, тому насамперед з цієї галузі намагаюся продемонструвати свої знання та здобути хорошу оцінку журі. А взагалі такі зльоти збагачують мене новими враженнями і друзями. Та головне — готуюся на них до професії, яку хочу обрати після школи».

*** 

Учасників змагань юних лісників на урочистому відкритті тепло привітав начальник облуправління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський. Він подякував їм за допомогу в роботі лісогосподарств Житомирщини. Юнаків і дівчат, які йдуть стежками своїх батьків і дідів, Андрій Борисович назвав молодими паростками галузі й побажав їм успіхів у навчанні й освоєнні професії.

Команди лісництва продемонстрували високі знання і з теорії, і з практики лісничої справи, а також спортивні досягнення — з настільного тенісу, кульової стрільби тощо. Чудовими були виступи й учасників художньої самодіяльності.

Перемога дісталася команді з Ємільчинського району. Другими були юні лісівники з Баранівського, третіми — з Малинського районів. Переможців нагородили дипломами й цінними подарунками: плазмовими телевізорами, наборами для спортивних ігор.

Житомирська область.

На знімку: молоді паростки лісничої династії Купневичів зі Словечного.

 

Фото з архіву зльоту.