Парламентська хроніка
Ранкове засідання 22 грудня
Верховна Рада у другому читанні та в цілому як закон ухвалила зміни до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України». Цей проект було внесено до парламенту задля врегулювання розбіжностей, що виникають на місцях під час надання кредитної субсидії підприємствам агропромислового комплексу. Документом, зокрема, пропонується запровадити новий вид державної підтримки сільського господарства — компенсацію лізингових платежів. Змінено також коло суб’єктів, яким надається державна підтримка. 
Відповідно до чинного закону здійснюється кредитна підтримка виробників сільськогосподарської продукції, тоді як у проекті фінансова допомога надаватиметься суб’єктам господарювання агропромислового комплексу.
У цілому як закон сесія також ухвалила зміни до статті 166-10 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування за порушення законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру. Як повідомив перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник (Партія регіонів), проект передбачає, що посадовці, які порушуватимуть цей закон, не лише нестимуть адміністративну відповідальність, а й сплачуватимуть штраф, що матиме опосередкований вплив на дохідну частину бюджету.
Ухвалені парламентом в цілому зміни до Закону «Про теплопостачання» передбачають можливість у разі несплати або сплати не в повному обсязі за використаний природний газ та послуги з його транспортування обмежувати енергопостачання об’єктам теплопостачання в опалювальний період до технологічного мінімуму споживання газу. Як відомо, чинна редакція закону про теплопостачання забороняє відключення в опалювальний період. Водночас методика встановлення «технологічного мінімуму» затверджуватиметься спільним рішенням центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері житлово-комунального господарства та енергетики. На думку Кабінету Міністрів, який і подав законопроект, документ забезпечить дисципліну в розрахунках за природний газ, а також не допустить фінансових збитків НАК «Нафтогаз України».
Відповідно до ухваленого в цілому проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення механізму використання земель оборони» Кабінет Міністрів отримав право встановлювати порядок відчуження земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого військового майна, що підлягають реалізації, та земельних ділянок, які вивільняються в процесі реформування Збройних Сил України. Хоча, за словами «нунсівця» Романа Ткача, ця норма суперечить Конституції. Адже це питання має регулювати винятково законодавсто, а не уряд. Проте 233 народні депутати ухвалили законопроект у цілому.
На вимогу фракції «НУ—НС» та «БЮТ- «Батьківщина» Голова Верховної Ради Володимир Литвин скликав засідання погоджувальної ради для проведення консультацій з питань порядку денного. Поки керівники фракцій були на нараді, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк продовжив вести засідання. Нарада щойно розпочалася, як близько десяти представників Партії регіонів підтягнулися до Президії, щоб не дозволити опозиціонерам заблокувати роботу парламенту.
Своїх постів регіонали не залишили і під час 30-хвилинної перерви в роботі парламенту. Проте їхні побоювання виявилися марні. Бютівці лише виголосили заяву від імені Юлії Тимошенко.
Водночас глава парламенту Володимир Литвин повідомив, що на засіданні погоджувальної ради домовилися про таке: о 16-й годині розглянути проект закону про декриміналізацію статті 365 Кримінального кодексу в частині внесення його до порядку денного. Це, за словами Голови Верховної Ради, буде своєрідним рейтинговим голосуванням для того, щоб у разі негативного рішення не спалити законопроект. «Щоб залишити відчиненими двері для діалогу у Верховній Раді». Володимир Литвин також повідомив, що після завершення розгляду цього питання парламент перейде до розгляду проекту держбюджету на 2012 рік.
Затим сесія ухвалила низку рішень про обрання та звільнення суддів, а також призначила низку позачергових місцевих виборів.
Крім того, 239 парламентаріїв підтримали у другому читанні та в цілому як закон зміни до Податкового кодексу (щодо деяких питань сплати податків в умовах дії угоди про розподіл продукції). Профільний Комітет з питань фінансів та банківської діяльності пропонував відправити його на повторне друге читання. Адже податки, переконані в комітеті, мають сплачуватися у грошовому еквіваленті, а не натуральному вигляді, як це передбачено законопроектом.
З днем народження цього дня народні депутати привітати свого колегу Кирила Куликова.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
Володимир Ландік, Володимир Вечерко.