Цивілізовано проблему бездомних тварин у Донецьку почали розв’язувати рік тому. Саме тоді стартував пілотний проект Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» та міської влади, спрямований на гуманне та ефективне ставлення до безпритульних братів наших менших. За гроші приватного фонду було споруджено карантинний майданчик і створено медичний блок у притулку для тварин «Піф».

«Крім того, ми розширюємо можливості утримання собак до двох тисяч та впроваджуємо програму масової стерилізації безпритульних тварин, — розповіла менеджер проекту Анжеліка Салащенко. — У вересні цього року на базі притулку розпочали реалізувати систему «Відловлення. Стерилізація. Вакцинація. Випущення».

Стерилізації безпритульних псів захисники тварин вимагали і раніше, однак міська влада заявляла, що на такі цілі в бюджеті бракує коштів. Одна операція зі стерилізації собаки стає у 100 гривень. Плюс необхідні спеціальні приміщення, персонал тощо. Це набагато дорожче, ніж робота бригади з відстрілу чи застосування отрути в місцях скупчення бродячих тварин. Тепер «батьки міста» демонструють прихильність до європейських цінностей: у вересні цього року депутати прийняли програму регулювання кількості вуличних тварин. Основні шляхи — стерилізація та знаходження нових господарів.

«Ми працюємо на повний хід уже рік, і прийнята на сесії програма стала підсумком такої роботи. Нічого схожого в жодному місті немає! — не приховує гордості начальник управління благоустрою та комунального обслуговування населення Донецької міської ради Костянтин Савінов. — Як наслідок, за цей час кількість скарг громадян на напади безпритульних тварин скоротилася на 50 відсотків».

У планах — збільшення кількості місць та поліпшення умов у комунальному притулку, де «друзів людини» лікуватимуть, стерилізуватимуть та знаходитимуть їм опікунів. На запитання, чи встигне міська влада розв’язати проблему до початку Євро-2012, співрозмовник відповідає впевнено: «Навіть раніше».

Анжеліка Салащенко із фонду «Розвиток України» каже, що зв’язку між проектом та європейським футболом не існує: «Ми орієнтуємося на мешканців Донецька, а не на гостей чемпіонату, і прив’язки до Євро-2012 у нас немає. Аналіз ефективності проекту та моніторинг кількості безпритульних тварин у Донецьку плануємо наприкінці 2012 року». Загалом програма розрахована до 2015-го.

Можливості комунального та приватного притулків у місті, яке прийматиме футбольний чемпіонат, обмежені. Тому відловлені тварини перебувають там тимчасово. Та й умови утримання братів менших у комунальному підприємстві «Тварини в місті» далекі від ідеальних. Якщо нові господарі не знайдуться, стерилізованих псів зі спеціальними чіпами у вухах відпустять на вулицю. Скорочення кількості бродячих собак відбуватиметься за рахунок зменшення потомства.

Раніше міський голова Олександр Лук’янченко пропонував запровадити податок на власників собак у розмірі однієї гривні на рік. На ці гроші місцева влада обіцяла обладнати місця для вигулювання тварин та притулки. Але така ініціатива суперечить податковому законодавству. Поки що в місті збираються взяти на облік усіх власників домашніх тварин.