Упродовж багатьох десятиліть дослідники історії Другої світової війни і просто цікаві не перестають перейматися таємницями долі нацистського злочинця Рудольфа Гесса
 
Які ж несподівані зустрічі часом підкидає нам життя! Зателефонувала давня приятелька: «У нашій районній поліклініці працює лікар Федір Вадимович Козліков, у якого був пацієнт — Рудольф Гесс! Цікавить тебе ця історія?»
Ще й як! Федір Вадимович люб’язно погодився на зустріч. Хоча мене цікавила історія, пов’язана з Гессом, але й сам лікар виявився незвичайною людиною. А хіба ні: родом із села на Вінниччині, де й середньої школи не було, тому доводилося ходити до сусідньої. Веселун і заводій, чудово співає і грає на баяні. Односельці були впевнені, що він подасться в артисти, але служба в армійському медсанбаті визначила його долю: Вінницький медінститут, добір на військовий факультет Куйбишевського, а закінчив навчання в Ленінградській військово-медичній академії.
Де тільки не служив! Білорусія, Далекий Схід, міста й гарнізони... Кочував уже із сім’єю — дружиною Надією Миколаївною та сином Віталіком. У серпні 1985-го Федір Вадимович вирушив на нове місце служби — до військового госпіталю у Вердері (група радянських військ у НДР). Там його призначили лікарем Рудольфа Гесса — від радянської місії. Чи треба казати, що таке призначення та ще в ті часи не кожний, навіть найкваліфікованіший фахівець міг одержати?
Лікар Козліков разом із британськими, американськими, французьким колегами упродовж двох років спостерігав Гесса — до самої його смерті. У Німеччині Федір Вадимович прослужив п’ять років. Повернувся в Україну. Працював начмедом Боярського військового санаторію Міноборони, лікарем філії київського військового ліцею імені Івана Богуна. Тепер підполковник медслужби Козліков на «заслуженому» відпочинку, але ще працює лікарем-терапевтом в одній із поліклінік Києва: військова пенсія йому дісталася «стара», що за всіма мірками означає — смішна...
Пропонуємо інтерв’ю з лікарем Козліковим, у якому він розповідає не тільки про свого пацієнта, а й про його утримання у в’язниці Шпандау. Гесс із 40 проведених у ній років упродовж 20 був її єдиним в’язнем.
Про призначення
— Федоре Вадимовичу, як ви потрапили до Німеччини?
— Я — людина військова: наказано, треба виконувати. З другого боку, в мене —  академічна освіта, нагромаджений чималий досвід роботи. Так у серпні 1985-го я одержав призначення в Німеччину — у Вердерський військовий госпіталь, на посаду начальника відділення.
— Тобто вас призначали на роботу в госпіталь, а не спеціально до в’язня Гесса?
— Так, але думаю, що «види» у начальства на це були: через тиждень мені запропонували стати лікарем Рудольфа Гесса — від радянської місії. Його спостерігали лікарі — представники чотирьох країн-союзниць (Берлін на той час був поділений на зони) — СРСР, США, Великобританії, Франції. Очевидно, спрацювало ще й те, що моя спеціальність — терапія, я також мав спеціалізацію з функціональної діагностики.
— Наказ, який не можна було не виконати?
— Так не здавалося: мені дали тиждень на роздуми.
— І?..
— Погодився, але сумніви деякі були. Передовсім, що працювати треба було з іноземними колегами. Хоча й був уже 1985 рік, але однаково в мізках сиділо, що ми з ними перебуваємо по різні боки барикад, знов-таки — «холодна війна». Тобто у цьому разі не тільки медицина була важлива. Відверто скажу, вважалося, що в США, Великобританії, Франції медицина сильніша, ніж була в нас. Та й від цих країн лікарі у Гесса були досвідчені фахівці — два начальники госпіталю та один хірург.
— Пізніше, коли ви вже з ними працювали, це підтвердилося?
— Відчуття, що в медицині ми слабкіші, принаймні у мене — відразу зникло. Їхньому обладнанню можна було позаздрити, а щодо знань і навичок, то переконався: професійно я не був слабкіший від них...
— Цікаво, до цього повороту ви щось знали про свого майбутнього пацієнта?
— Те, що й люди мого післявоєнного покоління: Рудольф Гесс — нацист, засуджений Міжнародним Нюрнберзьким трибуналом, найближчий соратник Гітлера. Дуже була поширена думка, що поки живий Гесс — живий фашизм. Але коли я погодився на цю роботу, то, звичайно, купив книги, які розповідають його дуже різну історію.
Про зустріч
— Як швидко ви зустрілися з Гессом? Як була організована сама «процедура» обстежень цього в’язня?
— Через кілька тижнів після приїзду на службу. Щодо процедури: кожний з лікарів працював у своєму госпіталі, але щомісяця ми мали приїжджати в Шпандау й разом оглядати Гесса. З нами приїздили також перекладачі та директори місій. Лікарі обстежували пацієнта, обговорювали деталі, робили необхідні призначення. До речі, щораз ми з колегами ще й із задоволенням спілкувалися на всілякі теми.
— А «товариші з органів» давали вам поради і накази?
— Не було такого. Хоча я й сам розумів, що язик розпускати не варто. Адже й до мене там працювали радянські лікарі — хтось рік, а хтось — два-три місяці. Я — два роки, поки Гесс не помер.
— Яке враження справив на вас Рудольф Гесс під час першої зустрічі? Не тисло на психіку, що потрібно лікувати не просто людину, а воєнного злочинця?
— Я побачив звичайну, дуже стару людину. Нічого особливого в його поведінці не було, щоправда, мені здалося, ніби він трохи не при своєму розумі. До речі, пізніше під час наших відвідин Гесс часто повторював, що фюрер живий. Що ви хочете? Йому на ту пору був 91 рік. 
Щодо моїх відчуттів з приводу воєнного злочинця... Я — лікар, а він пацієнт, яких у мене багато було за час роботи. Пацієнт як пацієнт, з типовим для його віку набором хвороб, які треба було лікувати. Хвороби в нього були здебільшого терапевтичні, за моїм профілем: атеросклероз, порушення серцевого ритму, часто підвищувався тиск, ще пахова грижа його непокоїла. Якби я постійно думав про те, що він — злочинець, то як міг би його лікувати?
— Якими ліками його лікували?
— Англійськими, американськими, французькими. До речі, під час чергувань у в’язниці іноземних місій, а чергували всі по одному місяцю, Гессу іноді робилися послаблення — його підліковували в госпіталях цих місій. Але тільки не в радянських. «Установка» все-таки була: у разі потреби лікувати тільки у в’язниці.
— До речі, тюрма Шпандау. Яка вона?
— Я багато читав про те, чому саме тут відбували свої терміни нацистські злочинці. І переконався, що вибір в’язниці був не тільки розумний, а воістину справедливий: починаючи з 1933 року, це був збірний пункт політв’язнів перед відправленням у концтабори, місце катувань тисяч безневинних жертв. На стінах камер можна було прочитати написи російською, українською, польською і сербською мовами. Триповерховий будинок тюрми оточувала стіна зі сторожовими вежами. Із зовнішнього її боку були поставлені ще два додаткових огородження з колючого дроту заввишки в три метри, до того ж одне з них під постійним струмом високої напруги.
В’язницею керували представники чотирьох держав: від кожної із країн-союзниць — директор у званні підполковника, офіцер-медик, а також перекладач і наглядачі. Варта по черзі змінювалася щомісяця, як і головуючі директори. Службовий персонал усередині тюрми складався з осіб чоловічої статі з країн, що належать до ООН. Німців на службу не брали. До речі, всі фінансові видатки, що становили близько 1 млн. марок на рік, ніс сенат Західного Берліна. Так тривало понад сорок років. Відверто кажучи, є щось зловісно-символічне в тому, що останній в’язень тюрми Шпандау Рудольф Гесс назавжди покинув її стіни за два роки до падіння Берлінського муру...
— Його вже покійний син у спогадах писав, що умови утримання батька шетка, дві шафи з медикаментами й кардіограф, щоб медбрат, котрий обслуговував пацієнта, міг будь-якої миті зробити укол чи кардіограму. Ще був телевізор, хоча Гесс міг дивитися тільки ті передачі, які йому дозволяли представники радянської сторони. «В’язень №7» (Гесс дуже хотів, щоб це був №1, але йому не дозволили — навіть тоді, коли він залишився в Шпандау один) міг також гуляти у тюремному саду, до речі, посадженому його колегами по нещастю.
— Яке харчування було у в’язня?
— Під час радянського чергування годували ситно, але без витребеньок. Американці, французи і британці — практично тим само, чим у їхніх офіцерських їдальнях.
Про смерть
— Як ви довідалися, що Гесс помер?
— Останній раз ми обстежили його 4 серпня 1987 року, а наступний візит був призначений на 8 вересня. Стан пацієнта був цілком задовільний. І раптом виклик: терміново приїдьте в Шпандау, замах на Гесса! З’ясувалося, що під час прогулянки він, зачепивши подовжувач від електрочайника  за віконну раму, повісився, і врятувати його не вдалося. Хоча я прибув дуже швидко, Гесса вже відвезли в британський госпіталь, куди я теж вирушив. Будівля була оточена англійською поліцією і натовпами людей, які викрикували: «Убивці!». Слава Богу, що Гесс помер під час несення служби британською стороною...
Коли я зайшов до реанімаційної кімнати, куди помістили в’язня, він уже був холодний. Ми оглянули труп: зважили його, зробили повну рентгенографію кістяка — від черепа до стоп, і всі дані внесли до протоколу. Також і про те, що знайшли в кишенях — записник, олівець, записка, в якій Гесс повідомляв, що не бачить більше сенсу далі перебувати у в’язниці, і дякує всім, хто про нього піклувався, за увагу.
— Проте, ходять уперті чутки, що Гессу допомогли піти із життя, що за своїм фізичним станом він не зміг би дотягтися до віконної рами. Як ви вважаєте, це не було самогубство?
— Я про ці версії чув, а ще більше читав. Виходячи із власних спостережень і знання, вважаю, що вбивати старого, який уже погано пам’ятає, що було раніше, та й не дуже добре тямить, нікому не було ніякого резону. А от про те, що він, нібито, не зміг би дотягтися до віконної рами, повідомляю таке. Під час розтину тіла ми, лікарі, були вражені: у нашого 93-літнього, зовні дуже слабкого пацієнта, внутрішні органи відповідали стану людини молодшої — як би 60-літньої. Лікар-патологоанатом навіть вигукнув, мовляв, з такими органами він міг би жити ще довго!
Але хоч би як там було, а розтин, на якому був присутній і я, показав: смерть настала від зупинки серця, спричиненої асфіксією. Слідів дії отрути також не виявлено.
— Тобто сумнівів у тому, що Гесс сам наклав на себе руки, у вас немає?
— Ні, навіть незважаючи, що їх, сумніви, досі висловлюють багато людей, до речі, що більше часу минає, то більше...
Про чутки
— Але таємниця загибелі Гесса — не остання таємниця. Після його загибелі з’явилися версії, що у в’язниці Шпандау помер зовсім не Гесс, а його... двійник. Як ви до цього ставитеся?
— Бачте, річ у тім, що Гесс був, скажемо так, — не зовсім звичайною людиною, через його діяльність під час нацистського режиму. Звісно, до нього й увага пильніша, ніж до пересічних громадян. Хоча б тому, що, незважаючи на скоєні страшні злочини проти людства, він ні в чому не покаявся!
Щодо двійника, то мені, звичайно, важко про це що-небудь говорити, оскільки я лікував ту людину, котра відбувала покарання в Шпандау, і не знаю ніякої іншої. Але ж у Рудольфа Гесса були дружина і син, які відвідували його у тюрмі і які не сумнівалися, що це саме він. Принаймні вони не порушували цього питання. Син, до речі, до самої смерті батька оббивав пороги всіляких установ із проханням полегшити його долю через похилий вік.
— Ви торкнулися такої просто неймовірної частини історії. Напевно, цю свою причетність якось зафіксували, приміром, на фотоплівці...
— Уявіть, що ні! Якось тоді не надавалося цьому такого великого значення: взагалі не фотографував, як, до речі, і мої іноземні колеги. Добре хоч здогадався взяти у них автографи (на ресторанному меню, бо блокнота під час цієї останньої зустрічі в мене не було), а також у перекладачів, представників місій, причетних до долі Гесса в Шпандау, і з ким довелося працювати...
 
ЗАМІСТЬ ПІСЛЯМОВИ
 
Після смерті Рудольфа Гесса, як було обумовлено міжнародними договорами, в’язницю Шпандау зрівняли із землею, каміння викинули в Північне море, а на її місці побудували торговельний центр. Самого «в’язня №7» поховали, за його заповітом, у містечку Вунзідель поряд із батьками. У серпні 2011 року парафіяльна рада лютеранської церкви, на території якої знаходилася могила, ухвалила рішення її розкрити, останки «першого після бога» спалити, а порох розвіяти над морем. Через те, що кожного року в річницю смерті Гесса неонацисти проводили тут акції, ішли маршем цвинтарем. Хоча це було заборонено, заборона виявилась неефективною: щорік могила нацистського злочинця приваблювала дедалі більше крайніх правих «прочан».
І досі персона Гесса декого приваблює. Начебто він не був правою рукою Гітлера, начебто це не він придумав і пустив у хід заклинання: «Фюрер ніколи не помиляється!». Начебто не його підпис стоїть під законами, що стали смертним вироком для сотень тисяч невинних людей.
Ну й що з того, що в 1941 він полетів у Великобританію? Він так само, як й інші особи із гітлерівської верхівки, відповідає за війну в Європі, що було доведено в Нюрнберзі. Він, який не тільки не визнав себе винним, а навіть у в’язниці не покаявся, намагаючись увійти в історію «найвідданішим з-поміж відданих Гітлерові...
Інтерв’ю взяла Валентина ПИСАНСЬКА.
ДОВІДКОВО
 
   Права рука фюрера
 
Рудольф Гесс — один із керівників нацистської Німеччини, заступник фюрера по партії, нацист «номер три». Під час першої світової війни служив командиром взводу в одному полку з Гітлером. У 1920 році став членом НСДАП. Після участі в проваленому «Пивному путчі» 1923-го Гесс утік до Австрії.
Повернувшись у Німеччину, був засуджений до семи місяців ув’язнення, що його відбував разом з Гітлером. Тут Гітлер диктував Гессу свою книгу «Майн кампф». У 1925-му — особистий секретар Гітлера, в 1932 році — голова центральної партійної комісії й депутат рейхстагу. З 1933-го — заступник Гітлера по партії. У 1939 році призначений наступником Гітлера після Геринга. На нього був покладений контроль за всією діяльністю нацистського уряду та інших державних органів. Жодне розпорядження уряду, жоден закон Рейху не мав сили без підпису Гітлера або Гесса. Гессу було довірено приймати рішення від імені фюрера, він став його «повновладним представником», а його канцелярія — «канцелярією самого фюрера».
У травні 1941 року Гесс здійснив переліт, що вразив багатьох, у Шотландію, де від імені Гітлера запропонував Великобританії укласти мир і взяти участь у поході проти СРСР. Там Гесса інтернували як військовополоненого, а Гітлер оголосив його божевільним. У 1946 році Гесс став перед Міжнародним військовим трибуналом у Нюрнберзі. Під час суду вдавав душевнохворого, але це не допомогло: його засудили до довічного ув’язнення — у в’язниці Шпандау, розташованій у Західному Берліні, що перебувала у віданні англійської військової комендатури. Гесс пробув у в’язниці найдовше від усіх засуджених військових злочинців — одні померли, інші вийшли на свободу.
Останні роки він провів один у величезному комплексі зі 132 камер, розрахованому на 600 осіб. Його стерегли 100 військовослужбовців СРСР, Британії, Франції, США, утримання щорічно обходилося в 1 млн. дол.
17 серпня 1987 року, відповідно до офіційної версії, Рудольф Гесс, «ув’язнений №7», як його називала охорона, у віці 93 роки покінчив життя самогубством, повісившись на електричному шнурі. Хоча його сім’я, адвокат та багато інших не вірять у це, намагаючись «розкопати», що все-таки сталося тоді в Шпандау?
Можливо, остаточну відповідь на це запитання дадуть матеріали британських спецслужб — архіви допитів Гесса в Лондоні, які вони обіцяли розсекретити в 2017-му. Якщо, звичайно, розсекречення не відкладуть...
 
Фото з особистого архіву Федора Козлікова та Андрія НЕСТЕРЕНКА.