Ранкове засідання 20 грудня

У парламенті вже встановлено новорічні ялинки, але депутатам поки що не до свят і роботи вдосталь. Зранку представники Партії регіонів у сесійній залі розташувалися поблизу парламентської трибуни, щоб не допустити блокування роботи парламенту опозицією. І хоча частина крісел, де розміщується фракція «БЮТ-«Батьківщина», були застелені плакатом із політичними гаслами, після «випускання пару» у депутатських виступах від фракцій робота кипіла у звичайному режимі.
Народні обранці призначили у 2012 році найталановитішим молодим ученим 30 іменних стипендій Верховної Ради у розмірі дві тисячі гривень щомісяця кожна та премії Верховної Ради в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2011 рік. Такі відзнаки присуджуються молодим ученим щороку, як зауважив голова Комітету з питань науки і освіти Максим Луцький, — щоб стримати «відтік мізків» за кордон та стимулювати талановиту молодь працювати на власну державу. Вручення дипломів та грошової частини лауреатам Премії Верховної Ради України буде приурочено до Дня науки, який відзначається щорік у третю суботу травня.
За основу ухвалено проект постанови «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року» (287 «за»). Автори проекту постанови — заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та група народних депутатів із опозиції запропонували звернутися до Кабінету Міністрів, до Державної податкової адміністрації і Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з рекомендаціями запровадити мораторій на проведення перевірок ЗМІ контролюючими органами. На думку парламентаріїв, планові та позапланові перевірки у період виборчого процесу можуть призвести до зловживань з боку перевіряльників та до порушень конституційних гарантій на свободу слова в країні, негативно вплинути на об’єктивне та безперешкодне висвітлення передвиборної кампанії. Профільному парламентському комітету доручено прискорити підготовку законопроекту до другого читання.
Згодом депутати ухвалили низку законів у цілому. Зокрема, зміни до деяких законодавчих актів України щодо накладання арешту на морські судна, які приводять вітчизняне законодавство у відповідність до Міжнародної конвенції з уніфікації деяких правил щодо арешту на морські судна (256 «за»). 
Законом «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу», який вніс Кабінет Міністрів, граничний розмір таких компенсацій виплачуватиметься стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, на рівні не більше 40 відсотків мінімальної заробітної плати за годину участі особи, яка надавала правову допомогу, в судовому засіданні. А якщо сторона у цивільній чи адміністративній справі звільнена від оплати витрат на правову допомогу, компенсація таких витрат виплачуватиметься стороні, на користь якої ухвалено судове рішення і яка не є суб’єктом владних повноважень, у розмірі, що не перевищує 2,5 відсотка встановленої законом мінімальної заробітної плати в місячному розмірі за годину участі у судовому засіданні. 
Законодавчим актом про внесення змін до Господарського кодексу (щодо фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців) внесено деякі термінологічні зміни: зокрема, терміни «громадянин» та «громадянин-підприємець» замінено на «фізична особа» та «фізична особа-підприємець», які використовуються у Цивільному кодексі.
Прийнято також зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, які уточнюють підслідність кримінальних справ органам Служби безпеки (275 «за»). Відтак повноваження СБУ розширено: до підслідності спецслужби віднесено справи про масові заворушення (стаття 294 ККУ), одержання хабара (стаття 368 ККУ). 
Ще один схвалений у цілому законопроект — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за укладанням договорів застави та іпотеки земельних ділянок та прав на них — доповнює статтю 133 Земельного кодексу нормою, згідно з якою земельна ділянка або право на неї можуть бути передані у заставу лише за умови присвоєння земельній ділянці кадастрового номера. А статтю 18 закону «Про іпотеку» доповнено нормою, за якою для опису предмета іпотеки також необхідний його кадастровий номер.
Ухвалені зміни до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров’я посилюють контроль за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок. Цей закон, внесений народними депутатами Т. Бахтеєвою, Ю. Гайдаєвим та ін., забороняє рекламу ліків, які застосовуються та відпускаються лише за рецептом лікаря, а також які внесені до переліку заборонених до рекламування. 
Депутати також ухвалили рекомендації парламентських слухань «Інститут сім’ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення», постанову про перенесення парламентських слухань «Етнонаціональна політика: здобутки та перспективи» на 11 січня 2012 року. Пропозицію глави парламенту Володимира Литвина — працювати до завершення розгляду всіх запланованих на день питань — підтримали 240 парламентаріїв.
Депутати вітали з днем народження своїх колег — Катерину Самойлик (фракція КПУ) та Дмитра Шпенова (Партія регіонів).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Віктор Турманов, Олександр Васильєв.
Зіновій Шкутяк, Микола Кульчинський.