Перед будівлею Головного управління Пенсійного фонду в Донецькій області у вівторок знову було людно. Кілька десятків чорнобильців із різних куточків області приїхали, щоб дізнатися розмір своєї пенсії з 1 січня наступного року. Як повідомляв «Голос України», у неділю ввечері представники ініціативної групи ліквідаторів, які голодували з 14 листопада і розбили наметове містечко перед управлінням, оголосили про припинення акції протесту. Однак аж ніяк не всі виявилися задоволеними таким рішенням. Тепер у черзі до заповітного кабінету ліквідатори аварії говорять про те, що на них чекає майбутнього року.
«Є вже люди, які вийшли після прийому. Хтось плаче, хтось сміється, — поділився враженнями чорнобилець Володимир Сумароков. — Одному назвали пенсію у 8 тисяч гривень, іншому — у 800 гривень». У невигідному становищі опинилися ті, кого відправляли в «зону» через військкомати і хто не мав високих заробітків. Тим часом у сквері, де два дні тому стояли намети, виросли молоді ялинки, висаджені за один день комунальними службами міста.
Крім того, колеги обговорюють смерть 58-річного Віталія Власова, який активно підтримував акцію протесту і щодня приїжджав до наметового містечка. Інвалід другої групи помер від обширного інфаркту після п’яти днів лікування в рідній Макіївці.
Нагадаємо, що 27 листопада під час знесення найбільшого намету на місці акції протесту помер 70-річний колишній шахтар Геннадій Конопльов, який приєднався до голодовки чорнобильців. Представники обласної влади, посилаючись на дані судово-медичної експертизи, назвали смерть учасника акції природною. Прокуратура області відмовила у порушенні кримінальної справи за цим трагічним фактом.
Фото автора.
Новий пейзаж біля донецького управління Пенсійного фонду: там, де кілька днів тому стояли намети протестувальників, висадили молоді ялинки.