Голодовку чорнобильців поблизу будівлі головного управління Пенсійного фонду в Донецьку припинено. В неділю ввечері учасники акції заявили про завершення протесту і згорнули намети. Голодовка розпочалася 14 листопада, участь у ній брали від 20 до 50 осіб. Ще кілька сотень осіб із усієї області приїздили щодня, щоб підтримати колег. Тож рішення окружного адміністративного суду, який визнав акцію незаконною, виконано. 
Згортанню наметів передувала зустріч ліквідаторів із головою обласної державної адміністрації Андрієм Шишацьким, який пообіцяв виділити із обласного бюджету 500 тисяч гривень для розв’язання нагальних проблем чорнобильців. Додатково стільки само виділять міста та райони, буде задіяно позабюджетні кошти. Керівник області запевнив, що буде надана конкретна допомога тим, хто її потребує. Сторони повірили одна одній на слово, не підписуючи документів.
«Я з перших днів акції прийняв рішення спрямувати всі зусилля на вирішення цієї проблеми, був налаштований на компроміс, — зазначив голова обласної держадміністрації Андрій Шишацький. — Радий, що досягнуто позитивного рішення. Нам потрібно піклуватися про здоров’я і життя і без того потерпілих людей. Робитиму все, що від мене залежить, у рамках своєї компетенції».
Учасники акції протесту, яких «Голос України» попросив прокоментувати останні події, були небагатослівними. «Результат — поки ще нічого не зрозуміло, — зазначив представник ініціативної групи Олександр Пучков. — Настрій не дуже гарний. У грудні всі отримали такі самі урізані пенсії, як і в листопаді. В області пообіцяли допомогти тим, хто найбільше цього потребує. Тому сьогодні збиратимемося, складатимемо списки».
Виконання вимог, висунутих під час акції протесту, чорнобильці не домоглися. Нагадаю, що голодувальники наполягали на виплаті пенсій  відповідно до закону: ліквідаторам першої групи інвалідності — 10 мінімальних пенсій за віком, другої групи — 8, третьої групи — 6. Пенсії в таких розмірах були встановлені за рішеннями судів. У листопаді чорнобильці отримали суми, у 3—5 разів менші, що і стало приводом для оголошення акції протесту. «На рівні області наші питання вирішені, на рівні Києва — ні. Ми просили, щоб з нами зустрілися Прем’єр-міністр Микола Азаров чи віце-прем’єр Сергій Тігіпко. 
Це просто глуха стіна якась, ніхто не захотів розмовляти. Хоча ми сподівалися, що щось буде», — розповів Олександр Пучков.
Учора вранці на місці ліквідованого наметового містечка зібралося близько сотні чорнобильців, невдоволених припиненням акції. За словами присутніх, підвищення пенсій, яке обіцяє уряд, буде вигідним лише тим, хто на час роботи в «зоні» мав гарний заробіток, тобто був відряджений від підприємств. Тим же, кого призвали через військкомати, «світять» мінімальні суми. Але продовжувати акцію ліквідатори не наважилися. На майданчику перед управлінням Пенсійного фонду комунальні служби спішно копали ями та збиралися висаджувати молоді ялинки.
Фото автора.
 
ТИМ ЧАСОМ
Співатимуть про трагедію
Напередодні Дня пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, що відзначають 14 грудня, у Дніпропетровську відбувся п’ятий міжнародний фестиваль пісні «Чорнобильські мотиви». У ньому взяли участь народна артистка України, Герой України Ніна Матвієнко, представники Російської Федерації та Німеччини, 19 областей України, а також учасники зі всіх 13 міст і 22 районів Дніпропетровської області.
— Таким фестивалем, як «Чорнобильські мотиви», розкриваючи цю трагедію через творчість, ми віддаємо данину поваги та подяки тим, хто пожертвував своїм життям, ліквідуючи наслідки аварії, що ввійшла в історію як одна з найтрагічніших подій ХХ століття, — зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.
До речі, 23 тисячі жителів Дніпропетровської області стали учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС та її наслідків. Водночас регіон прийняв із Чорнобильської зони й надав житло трьом тисячам родин. Нині на території області проживає 25,5 тисячі потерпілих від цієї катастрофи. Серед них — 2,7 тисячі інвалідів і 4,2 тисячі дітей.
Тетяна ВАЛІГУРСЬКА.