Парламентська хроніка
Ранкове засідання 8 грудня
Перед початком ранкового засідання представники фракції «БЮТ-«Батьківщина» заблокували Президію сесійної зали. А в кабінеті Голови Верховної Ради проходила погоджувальна рада керівників фракцій.
Після завершення погоджувальної ради прес-секретар Голови Верховної Ради Ольга Чорна повідомила, що представники «БЮТ-«Батьківщини» висловили свої вимоги стосовно припинення знущання з Тимошенко, звільнення її з-під варти та ухвалення в першому читанні та в цілому законопроекту Віктора Швеця, який передбачає декриміналізацію статті 365 Кримінального кодексу. 
Після цього Голова Верховної Ради Володимир Литвин задля розв’язання цього питання запропонував відкрити сесійне засідання та надати представникам усіх фракцій можливість для виступів. Затим поставити на голосування пропозицію про заслуховування інформації представників силових органів стосовно нічних подій у Лук’янівському СІЗО, щоб з’ясувати наскільки їхні дії відповідали законодавству. Далі пропонувалося винести на розгляд парламенту питання про внесення до порядку денного законопроекту В. Швеця. Однак фракція «БЮТ-«Батьківщина» на ці пропозиції не пристала. А представники Партії регіонів та КПУ не погодилися з вимогами «БЮТ-«Батьківщини».
Після того, як більшість та опозиція не дійшли згоди, лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін заявив, що сьогодні твориться «новітня історія української тюрми, бо ще ніколи раніше суддя не приходив у чорній мантії та з гербом України на грудях до камери і  не намагався обрати ще один запобіжний захід у вигляді взяття під варту для людини, яка вже перебуває в неволі». Він назвав це своєрідним «контрольним пострілом» у Тимошенко. Водночас А. Кожем’якін зазначив, що загалом після 19.00 у слідчому ізоляторі заборонено будь-які дії стосовно тих людей, які там перебувають. Ще раз повторивши вимоги фракції, він поінформував, чому його політична сила не погодилася на розблокування роботи парламенту та обговорення цього питання.   «Ми стоїмо за свого лідера, і це благе діло, а якщо у когось чешуться кулаки і він захоче розблокувати роботу — я бажаю успіхів. Але ми не будемо розблоковувати трибуну ні сьогодні, ні завтра, поки наші вимоги не буде прийнято», — заявив А. Кожем’якін.
Народний депутат, екс-генпрокурор Святослав Піскун (Партія регіонів), коментуючи ситуацію з виїзним судовим засіданням у СІЗО, сказав, що суд має на це право, оскільки це передбачено законодавством. Чому суд вирішив вдатися до таких дій, то це питання до самого суду. Водночас він припустив, що суд діяв на вимогу слідчого, оскільки підсудна не могла прибути на звичайне засідання. Ще один регіонал Владислав Лук’янов, засуджуючи блокування роботи парламенту з боку опозиції, зазначив, що у його портфелі є низка законопроектів, які стосуються фінансування місцевого самоврядування, виділення коштів для ремонтів шкіл, надання допомоги комунальному господарству. 
А також він додав, що якщо є встановлена законом відповідальність для будь-кого із громадян, то до відповідальності політиків треба підходити ще жорсткіше, ніж до простої людини.
Сергій КОВАЛЕНКО.
* * * 
Парламент не має права втручатися в дії судових органів влади. А вимоги фракції «БЮТ- «Батьківщина», які фактично зводяться до звільнення Тимошенко, є нездійсненними, — заявив на брифінгу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов (на знімку). «Мені складно зрозуміти, як це можна зробити процедурно з боку парламенту», — підкреслив він і наголосив, що наприкінці року навпаки потрібна злагоджена робота парламенту, а не блокування. Учора на розгляд парламенту було винесено 51 актуальний законопроект. Водночас парламентарій висловив сподівання, що найближчим часом таки буде знайдено варіант розв’язання цієї проблеми й парламент запрацює, і у переговорному процесі буде досягнуто домовленостей щодо розблокування. За словами лідера регіоналів, більшість готова запросити до парламенту керівників відповідних структур для надання вичерпної інформації щодо справи Тимошенко та проведення її допитів, як того вимагає опозиція. Однак не піде на декриміналізацію статті 365 Кримінального кодексу, за якою засуджено Тимошенко. «Бо неможливо буде пояснити людям, чому політики звільняються від кримінальної відповідальності за вчинені ними правопорушення, — сказав О. Єфремов. — Тоді виходить, що в державі є люди першого і другого сорту».
Анна ШЕВЧЕНКО.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Юрій Воропаєв, Анатолій Горбатюк, Юрій Болдирєв.