Парламентська хроніка
 
Ранкове засідання 7 грудня
Цього дня народні обранці прийняли цілу низку законопроектів у першому читанні. Щоправда, за скороченою процедурою, оскільки напередодні опозиція заблокувала роботу єдиного законодавчого органу. Хоча напевне деякі з них вимагали більш детального обговорення, що й засвідчили виступи співдоповідачів, а також представників від фракцій.
Зокрема, заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий звернув увагу на те, що урядовці недбало підійшли до підготовки законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із законом України «Про соціальний діалог в Україні». Цей документ врегульовує питання, передбачені статтею 20 Прикінцевих положень закону про соціальний діалог. Ідеться про визначення критеріїв репрезентивності профспілок та організацій роботодавців, які можуть вести переговори з урядовцями під час затвердження державного бюджету, мінімальної оплати праці, мінімального прожиткового рівня тощо.
Народний депутат Олександр Стоян (фракція Партії регіонів) зауважив, що відсутність закону заважала переглянути вартість мінімального споживчого кошика, затвердженого ще у 2000 році. А тому, на його думку, нині на третину занижено і прожитковий рівень.
Ще більше зауважень спричинив урядовий законопроект «Про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків, у капіталізації яких взяла участь держава», що його доповідав заступник міністра фінансів Сергій Рибак.
Уряд нині хоче продати свою частку, яка перевищує 90 відсотків у цих банках. А тому й визначив особливості їх продажу, що й піддали критиці народні обранці.
Зокрема, голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік окреслив чотири проблеми, породжені цим законопроектом. Так, уряд пропонує, щоб продавцем частки акцій у цих банках виступило Міністерство фінансів, хоча чинним законодавством визначено, що продажем об’єктів державної власності виступає Фонд державного майна. Не сподобались представникам комітету і прагнення продати частки акцій одним пакетом, а ще — обмеження прав колишніх власників брати участь у купівлі пакетів акцій цих установ.
Народний депутат Станіслав Аржевітін (фракція «Наша Україна — Народна самооборона»), звернув увагу на єдину новацію, яка пропонується урядовим законопроектом, — запровадження інституту радників, які не тільки підшуковуватимуть інвесторів, а й визначатимуть ціну пакета акцій того чи того банку.
Його підтримав і народний депутат Євген Царьков (фракція КПУ), який наголосив, що фракція комуністів не голосуватиме за цей законопроект.
Окрім того, народні обранці внесли в першому читанні зміни до статті 22 Закону «Про теплопостачання». Як з’ясувалося, підприємства, які використовували майно для вироблення теплової енергії, часто-густо ліквідовувались або передавили свої права іншим суб’єктам підприємницької діяльності. Особливо, коли у них наростали борги за спожитий газ. Отож НАК «Нафтогаз України» змушений був зазнавати збитків. Однак відтепер з’явиться не тільки новий власник об’єктів тепловиробництва, а й правонаступник боргів його попередника.
А на початку ранкового засідання фракції «БЮТ-«Батьківщина» та НУ—НС попросили півгодинної перерви. Після чого Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, який вів засідання, оголосив, що керівником фракції «БЮТ-«Батьківщина» обрано народного депутата Андрія Кожем’якіна.
Новообраний лідер виступив зі спільною заявою двох фракцій. Опозиціонери звинуватили правлячу більшість в нехтуванні їхніх вимог, у політичному переслідуванні своїх опонентів, а також у прагненні фізично знищити лідерів опозиції Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.
Відтак фракції «БЮТ-«Батьківщина» і «Наша Україна—Народна самооборона» заявили про те, що не братимуть участі в сесійному засіданні і покинули зал.