Парламентська хроніка
Ранкове засідання 6 грудня
Роботу Верховної Ради було знову заблоковано: після виступів від фракцій депутати із опозиційних фракцій «БЮТ—«Батьківщина» та «НУ—НС» заблокували президію і парламентську трибуну з вимогою декриміналізувати статті Кримінального кодексу щодо відповідальності колишніх високопосадовців. Свої вимоги опозиціонери оприлюднили ще на понеділковій погоджувальній раді, однак у порядку денному цього питання не було. Голова Верховної Ради на вимогу двох фракцій оголосив перерву для консультацій, але на погоджувальній раді політики компромісу не досягли.
Зі слів прес-секретаря Голови Верховної Ради Володимира Литвина Ольги Чорної стали відомі подробиці погоджувальної ради у кабінеті глави парламенту: лідер фракції «БЮТ— «Батьківщина» Іван Кириленко та його однопартієць Віктор Швець заявили про вимогу включити до порядку денного законопроект, що пропонує нову редакцію статті 365 Кримінального кодексу. Адже саме за цією статтею засуджено екс-прем’єра України, лідерку партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко. Однак цей законопроект було зареєстровано лише у вівторок зранку, тож народні депутати та профільний парламентський комітет не мали змоги з ним ознайомитися. В. Литвин запропонував три варіанти виходу із ситуації: перший — винести на голосування питання про включення до порядку денного законопроекту 
В. Швеця; другий — повернутися до нього в середу й у разі позитивного рішення розглянути цей документ; третій — провести консультації у фракціях з цього питання. Однак представники фракцій розійшлися, не дійшовши спільної думки.
Лідер фракції «БЮТ— «Батьківщина» Іван Кириленко на брифінгу заявив, що законопроект В. Швеця «до коми і до крапки з комою вилизує норму про відповідальність політиків за політичні рішення». І опозиція наполягає включити цей законопроект до порядку денного та розглянути після рішення профільного комітету. Однак поки що немає позитивної реакції більшості на цей сигнал. Чому опозиція так жорстко наполягає терміново розглянути цей законопроект, І. Кириленко пояснив тим, що 13 грудня має відбутися засідання апеляційного суду у справі Ю. Тимошенко, а стан здоров’я екс-прем’єра, як і Юрія Луценка та інших ув’язнених колишніх посадовців, погіршується. 
Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець повідомив, що опозиція на погоджувальній раді переконувала більшість у тому, що врешті-решт парламентарії мають вийти на компромісне рішення і знайти юридичні механізми, щоб владнати питання, пов’язані з арештами колишніх високопосадовців. Адже стан здоров’я Ю. Тимошенко такий, що коли їй негайно не надати кваліфіковану медичну допомогу, вона може померти у СІЗО. Але відповіді від фракцій більшості опозиціонери поки що не почули. За словами депутата, поданий ним законопроект передбачає виписати в новій редакції статтю 365 Кримінального кодексу України: службова особа несе кримінальну відповідальність лише в тому разі, якщо в результаті перевищення влади або службових повноважень ця особа вчинила корупційні діяння, отримала неправомірну вигоду. 
Натомість лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов відкинув звинувачення опозиції в тому, що, мовляв, до порядку денного сесії включено не актуальні законопроекти. Бо серед запланованих — більш як 90 питань, зокрема, зміни до цьогорічного держбюджету, якими передбачається спрямувати на вирішення проблем регіонів додаткові два мільярди гривень, із них 800 мільйонів — на соціальний захист малозабезпечених родин, 162 мільйони — для компенсації проїзду пільговикам. «Робиться все, щоб дестабілізувати ситуацію у державі, жодних конструктивних пропозицій не бачимо», —заявив О. Єфремов. І додав, що вимоги опозиції втретє повернутися до розгляду законопроекту про декриміналізацію статей Кримінального кодексу зводяться лише до бажання звільнити Ю. Тимошенко та її оточення, тобто підлаштувати закон під одну людину.
«Ми не підемо на законодавче вирішення цього питання в рамках звільнення однієї людини, бо це суперечить будь-яким юридичним нормам та нормальній логіці, — наголосив О. Єфремов. — Тоді будь-яка людина може поставити нам питання: чому якщо верхівка влади попадається на кримінальному злочині, то вони самі для себе можуть скасувати закони? Точка зору фракції Партії регіонів — не йти цим шляхом». А щоб не було політичних спекуляцій з приводу стану здоров’я заарештованих, регіонали запропонували заслухати інформацію міністра охорони здоров’я та керівника пенітенціарної служби України на закритому засіданні Верховної Ради — у п’ятницю чи в якийсь інший день. І депутати зможуть поставити будь-які запитання керівникам структур, відповідальних за утримання і стан здоров’я всіх ув’язнених у СІЗО. На закритому засіданні, тому що відомості про стан здоров’я людини можуть оприлюднюватися лише за згоди самої людини.
Лідер регіоналів звернувся до колег із опозиції з проханням розблокувати роботу парламенту, а всі питання вирішувати в рамках дискусії. І насамперед розглядати ті закони, які є пріоритетними для держави. На запитання журналістів, чи можуть задля розблокування парламентської трибуни вдатися до застосування сили, О. Єфремов зауважив: якщо блокування триватиме, то більшість буде «вимушена вдатися до достатніх дій, щоб Верховна Рада могла приймати законопроекти. Адже до кінця року в парламентаріїв є надважливі завдання: розгляд проекту Держбюджету-2012 та Програми соціально-економічного розвитку держави, законопроекту про ринок землі та низки інших дуже важливих документів. Окрім того, на розгляді у парламенті перебуває нова редакція Кримінально-процесуального кодексу, який буде винесено на розгляд сесійної зали після висновків Венеціанської комісії.
На 15-ту годину в кабінеті глави парламенту була запланована ще одна погоджувальна рада з лідерами фракцій щодо створення слідчої комісії з розслідування факту смерті пенсіонера в Донецьку, який брав участь у голодовці чорнобильців.
По обіді з’явилася інформація, начебто опозиція готова піти на поступки владі: проголосувати за непопулярні рішення (зокрема, розкритикований нею раніше законопроект про виконання судових рішень, який передбачає суттєве скорочення пільг для чорнобильців, афганців та інших категорій громадян, а також за урядовий варіант держбюджету-2012) «в обмін» на голосування більшістю законопроекту про декриміналізацію. Однак згодом І. Кириленко заявив: опозиція виходить із переговорного процесу з більшістю щодо голосування за соціально-економічні законопроекти, бо з боку коаліції «немає розуміння». «Ні на які компроміси, ні на які домовленості, ні на які так звані торги ми іти не будемо», — сказав лідер фракції «БЮТ—«Батьківщини». Однак, за його словами, трибуна може бути розблокована за досягнення згоди щодо утворення ТСК для розслідування обставин смерті шахтаря-чорнобильця в Донецьку під час пікетування, якщо стане відомо, що в сесійній залі є вдосталь голосів для утворення ТСК. Але оскільки головною вимогою опозиції є звільнення Тимошенко та інших колишніх посадовців, блокування трибуни триватиме. Опозиціонери також заявили, що не бояться силового варіанту розблокування трибуни з боку більшості.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про створення у парламенті міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» у складі 15 парламентаріїв, головною метою якого є досягнення гендерного балансу, рівність прав чоловіків і жінок. Співголовами об’єднання обрано народних депутатів Юлію Ковалевську, Олену Кондратюк та Ірину Геращенко. Народні обранці вирішили працювати на вечірньому засіданні до завершення розгляду всіх запланованих питань.
Зі складу депутатської фракції «НУ—НС» вийшов народний депутат Едуард Зейналов.
Фото  Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
На передньому плані: Олександр Абдуллін, Юрій Прокопчук.
Валерій Баранов, Владислав Лук’янов, Юрій Ганущак.