Донецький окружний адміністративний суд у четвер уночі підтвердив, що акція протесту чорнобильців перед обласним управлінням Пенсійного фонду незаконна. Як повідомив активіст громадської організації «Чорнобиль-Єдність» Олександр Пучков агентству «Інтерфакс-Україна», метою засідання було роз’яснення, як саме й коли виконавчій службі виконувати рішення суду про заборону акції. А напередодні відбулася зустріч народного депутата України Володимира Рибака (Партія регіонів) із активістами чорнобильських організацій.
Групу голодуючих ліквідаторів на зустрічі з народним депутатом представляли керівник обласної організації інвалідів-чорнобильців «Чорнобиль-Єдність» Микола Гончаров і члени ініціативної групи Олександр Пучков та Едуард Капустін. До розмови також запросили лідерів громадської організації «Союз Чорнобиль України».
«Зараз іде формування бюджету на 2012 рік, і головне питання — щоб урахувати максимально, виходячи з можливостей держави, всі фінансові вимоги, які є у різних категорій, — відзначив народний депутат Володимир Рибак. — Тому сьогодні потрібно максимально врахувати ваші вимоги, ваші побажання. Псувати вам своє здоров’я — гадаю, це не в ваших інтересах. Зараз розігруватимуть політичні концерти, беручи вас до компанії. Гадаю, ви дорослі й самі оціните, де — концерти, а де потрібно вирішувати».
«Через себе ми не зможемо перестрибнути: надрукувати гроші, можливо, і можна, але тоді матимемо багато грошей, а купити нічого не зможемо, — додав В. Рибак. — Я ні до чого не закликаю, сьогодні держава повинна вам допомогти і вас захистити, це я знаю точно. Іншого варіанта не існує». Депутат пообіцяв зустрітися із керівництвом держави та донести інформацію до перших осіб. Після цього учасники акції отримають відповідь стосовно ситуації, яка склалася.
Акція протесту чорнобильців у формі голодовки та пікетування обласного управління Пенсійного фонду в Донецьку триває з 14 листопада. Її учасники вимагають виконання рішень суду та дотримання закону стосовно виплати пенсій інвалідам-ліквідаторам: 1 групи — 10 мінімальних пенсій за віком, 2 групи — 8 мінімумів, 3 групи — 6 мінімумів.