У вівторок у Родинському ховали Геннадія Конопльова — учасника акції протесту чорнобильців у Донецьку, померлого в неділю під час знесення намету. У 70-річного голови міської громадської організації, яка об’єднує ветеранів праці та дітей війни, залишилися дружина, син та двоє онуків-школярів. У березні цього року в автомобільній аварії загинула його невістка. З того часу колишній шахтар не лише домагався справедливості у розслідуванні обставин трагедії, а й узяв на себе матеріальне забезпечення онуків.

«Він побачив по телевізору, як чорнобильці голодували, і каже: мовляв, у мене серце стискається, не можу на це дивитися, — пригадує мешканка Родинського, дружина ліквідатора Надія Карлова. — І поїхав до Донецька. Мій чоловік також голодував. Я до Геннадія Івановича кілька разів підходила: може, поїдете додому? Ні, каже, нікуди не піду. Підійде до «швидкої», там йому укольчик зроблять — і знову до намету. Єдине — за дружину дуже переживав».

Представники влади називають смерть учасника акції «природною». «Причина — гостра серцева недостатність. Якихось ушкоджень, слідів алкоголю в організмі чи ознак отруєння чадним газом не виявлено. Після розтину експерти зробили висновок, що йдеться про природну смерть на фоні низки хронічних захворювань», — розповіла журналістам заступник голови обласної державної адміністрації Олена Петряєва.

Як повідомлялося, у неділю ввечері співробітники МНС під охороною міліції ліквідували найбільший намет у таборі голодувальників, де перебували учасники акції. Таким чином було виконано постанову суду, який визнав акцію протесту незаконною. На це рішення чорнобильці подали апеляційну скаргу.

А тим часом представники обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» зустрілися із головою обласної державної адміністрації Андрієм Шишацьким та підписали меморандум про взаємну співпрацю. За документом обласна влада зобов’язується забезпечувати реалізацію чинного законодавства України у сфері соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (їхніх сімей та сімей померлих), залучати представників громадської організації до реалізації заходів, спрямованих на соціальний захист ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, надавати допомогу у патріотичному вихованні молоді в традиціях старших поколінь, культурної та духовної спадщини.

У свою чергу представники громадської організації «Союз Чорнобиль України» зобов’язані надавати пропозиції щодо захисту прав та інтересів ліквідаторів аварії на ЧАЕС в місцеві органи виконавчої влади області, забезпечувати своєчасний розгляд скарг, заяв і пропозицій, що надходять від учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи, вносити до місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування пропозиції до проектів програм соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«Наступним кроком у співпраці Донецької ОДА та «Союзу Чорнобиль України» буде розробка конкретної програми взаємодії, винесення її на сесію обласної ради з метою отримання фінансування під цю програму», — пообіцяв Андрій Шишацький.

У вівторок перед будівлею обласного управління Пенсійного фонду ще стояли намети, де розташувалися на ніч протестувальники. «Всього було близько 40 осіб — це голодувальники і ті, хто охороняв містечко, — розповів представник ініціативної групи Олександр Пучков. — Напередодні один із підприємців підтримав нас, передав генератор і два інфрачервоні обігрівачі. Ми поставили їх у двох наметах. Але частина людей знову провела ніч біля багаття на вулиці. Акція протесту триває, оскільки наші вимоги не виконані».