Справу про «незаконне святкування Дня незалежності» тепер розглядає Апеляційний суд Донецької області.

Наша газета вже повідомляла про рідкісне рішення Ворошиловського районного суду Донецька, який оштрафував заступника голови обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» Марію Олійник на 340 гривень. Підставою стало... святкування 20-ї річниці Незалежності України. Напередодні Донецький окружний адміністративний суд заборонив проведення масових заходів, обґрунтувавши це небезпекою виникнення конфліктів та порушення громадського порядку. Попри це, окремі донеччани таки вирішили висловити публічну радість із приводу ювілею: із прапорами та гаслами в руках святково вдягнені люди пройшлися центром міста до пам’ятника Шевченку, де поклали квіти та провели мітинг. Потім були молебень, співи пісень. Усі кроки ретельно фіксувалися на міліцейську камеру, хоча того дня жодних дій щодо громадських активістів правоохоронці не чинили. Про складення протоколу «правопорушниця» із «Просвіти» дізналася заднім числом.

Суддя Ворошиловського районного суду Ірина Бухтіярова вважає, що провина Марії Олійник доведена матеріалами справи. Оштрафована не погодилася із таким рішенням, і зараз скаргу розглядає апеляційний суд. Документи, які вже оприлюднені, гідні того, аби увійти до історії. Ось цитата з «Протоколу огляду місця пригоди», складеного слідчим районного відділу міліції.

«В районе пам’ятника Т. Г. Шевченко находится группа лиц количеством примерно 200 человек, часть из которых одета в украинские национальные рубахи белого цвета.

Данные лица расположены кругом перед пам’ятником Т. Г. Шевченко, в центре круга стоит неустановленный мужчина в черном костюме, и через мегафон выкрикивает лозунги неизвестного содержания, после чего остальные лица его поддерживают выкриками «Ганьба».

Также данные лица стоящие в группе с остальными держат в руках плакаты с надписями «Вільна Україна» и антироссийского характера.

В ходе вышеуказанных мероприятий хулиганских действий среди присутствующих не усматривалось».

«Як бачимо, йдеться про якогось невстановленого чоловіка в чорному костюмі, а не про мене, — обурюється М. Олійник. — Мене також не було в момент, коли державний виконавець зачитував групі осіб постанову суду про заборону акції. На першому засіданні апеляційного суду ми переглядали міліцейське відео, де чітко видно, що наша колона іде тротуаром, рух не перекриває, нікому не заважає. Біля пам’ятника Шевченку робили, хто що хотів: покладали квіти, співали, молилися... Чому ж тоді оштрафували мене?» Співрозмовниця каже, що 24 серпня 2011 року в центрі міста не було символіки «Просвіти» чи інших політичних організацій: були лише національні прапори, під якими донеччани вирішили відсвяткувати День незалежності.

Оскільки на засідання апеляційного суду представники правоохоронних органів не з’явилися, суд постановив викликати п’ятьох міліціонерів, причетних до справи, наступного разу. Можливо, тоді стане зрозуміло, чому вишиванки та гасла «Вільна Україна» в день 20-річчя Незалежності є деталлю протоколу?